„Eve teasing“ – kobni eufemizam za seksualno uznemiravanje u Aziji

Već smo pisali o tome kako je spolno ulično uznemiravanje raspostranjeno po cijelom svijetu te nije vezano uz specifičnu kulturu (vidi: mitovi i članak).

A kako Hollaback raste po cijelom svijetu (trenutno postoje 43 stranice u R15 zemalja!) odlučili smo opisati što znači uznemiravanje u pojedinim zemljama i regijama svijeta.

 

Za početak ćemo se osvrnuti na fenomen koji se zove „eve teasing“:

U nekim zemljama Azije kao što su Indija, Bangladesh, Pakistan i Nepal spolno uznemiravanje na javnim mjestima se popularno naziva „eve teasing“. To ime vuče svoje porijeklo iz Biblije, jer se odnosi na Evu te na to kako Eva izaziva i privlači muškarce.

 

Primjera „Evinog zavođenja“ je mnogo*. Vožnja u autobusu, dok muškarac na susjednom sjedalu stalno trlja nogu uz bok žene; slijeđenje u autu s neizostavnom trubom; zviždanje za djevojkama i sl…

 

Ali što reći o takvom nazivu? Što se Hollabacka tiče, to je vrlo opasan eufemizam.  Održava na životu mitove koji bi trebali spadati u daleku prošlost, ali su nažalost i dalje među nama:

„Muškarci si ne mogu pomoći, razina testosterona u muškom tijelu je jednostavno previsoka i kad vide lijepu ženu, moraju komentirati njezin izgled, ili na neki drugi način pokazati što misle o njoj (o bezbroj načina kojima to pokazuju možete čitati na svim Hollaback web stranicama diljem svijeta!). To povlači za sobom drugi mit – žene su to tražile, zaslužile su nasilje jer nose izazovnu odjeću. A ako se bune, onda ih nitko ne razumije jer to je ionako bezazleno, ma zapravo se radi o komplimentu. Pa kako bi moglo biti drugačije? Ipak se takve stvari događaju samo mladim i lijepim ženama, na koje muškarci moraju obratiti pozornost.“

I tako ukrug…

 

Jezik je naša realnost, ime koje dajemo nekom fenomenu govori nam o našem odnosu prema tom fenomenu. Tako je jedan student sa Sveučilišta u Dhaki, na pitanje što misli o seksualnom uznemiravanju koje se često događa na njegovom sveučilištu rekao da ono što njegovi prijatelji rade – komentiranje i s vremena na vrijeme slijeđenje studentica nije uznemiravanje, niti je seksualne naravi. A na pitanje što misli o „eve teasing“, rekao je kako je to sve nevino i zabavno. Nažalost, „eve teasing“ još je jedan primjer  trivijalizacije fenomena koji nije zaslužio da ga se trivijalizira – točnije, nisu zaslužile niti žrtve uznemiravanja niti društvo u cjelini.

 

Ipak, stvari se mijenjaju nabolje. Viši sud u Bangladeshu je „presudio protiv ovakvog termina“, te je ustvrdio kako umanjuje ozbiljnu prirodu uznemiravanja koje žene u toj državi doživljavaju u svojoj svakodnevnici. Ako je jezik naša realnost, nadajmo se da se realnost konačno mijenja u Bangladešu.

 

 

P.S. Kao i uvijek, zanima nas vaše mišljenje: Postoji li i u našoj regiji termin koji se koristi za seksualno uznemiravanje? Slažete li se s time da jezik oblikuje naše mišljenje? Koji bi još mogli biti primjeri? Jeste li doživjeli seksualno uznemiravanje?

Pišite nam!

 

 

 

*Nedavno je jedan incident spolnog uznemiravanja u Mumbaiju završio tragično. Dvojica mladića, Keenan Santos i Reuben Fernandez reagirala su i suprotstavila su se čovjeku koji je uznemiravao njihovu prijateljicu. Prvo su mu rekli da prestane i da krene dalje, a kada to nije učinio, pljusnuli su ga. No, uznemivatelj se nije dao odvratiti te se ubrzo vratio s 13 prijatelja koji su noževima napali mladiće, i obojica mladića su umrla od posljedica ranjavanja. Ovo je tragičan završetak nečega što je toliko rijetko ali jako potrebno u slučajevima uznemiravanja i nasilja – uskakanje u pomoć, a ne ignoriranje… Nadamo se da ovaj incident neće odvratiti ostale od pomoći prilikom uznemiravanja, već će potaknuti na razmišljanje i na promjene u društvu.

Više o incidentu možete saznati na: http://www.mumbaimirror.com/article/2/2011102320111023041538310ab780368/%E2%80%98Never-thought-something-like-this-could-happen-in-Mumbai%E2%80%99.html;

a osvrt na događaj možete pročitati ovdje: http://mumbai.ihollaback.org/2011/11/04/to-keenan-and-reuben-the-boys-who-did-not-look-away/.

Također, možete i potpisati peticiju u kojoj se traži bezuvjetna kazna za napadače: http://www.change.org/petitions/demand-justice-for-two-men-killed-trying-to-stop-street-harassment.

 

Ostali izvori i preporučeni članci o fenomenu:

 

http://www.ihollaback.org/blog/2011/11/22/playing-word-games-%E2%80%9Ceve-teasing%E2%80%9D-in-bangladesh/

http://www.womensenews.org/story/sexual-harassment/061211/eve-teasing-makes-indias-streets-mean-women

http://www.change.org/petitions/demand-justice-for-two-men-killed-trying-to-stop-street-harassment

http://blog.blanknoise.org/

 

I za kraj spot od organizacije Blanknoise koji prikazuje „eve teasing“ i primjer kako se drugi muškarci mogu zauzeti protiv toga:

http://www.youtube.com/watch?v=Kk6Bi23Q7-E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *