17. SVIBNJA – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE I TRANSFOBIJE

Krajem travnja je u Večernjem listu objavljen članak o maloljetnim i mlađim punoljetnim počiniteljima kaznenih djela (http://www.jutarnji.hr/turopolje—odgojni-zavod-za-rehabilitaciju-se-raspada–delikventi-zive-u-smradu-fekalija–a-dok-se-tusiraju-trese-ih-struja—/942185/).

Jedan od štićenika Odgojnog zavoda Turopolje (čije ime nećemo navoditi nego ćemo se nadati da će se rehabilitirati do izlaska) tom je prilikom novinaru izjavio „ Ja sam skinhead i BBB-ovac. Životni mi je san razbiti glavu nekom torcidašu ili pederu“.

Tom izjavom je mladić naznačio kako izgleda život homoseksualnih osoba u Hrvatskoj. Javni prostori su za njih češće mjesta gdje proživljavaju nasilje ili uznemiravanje nego mjesta kojima se mogu sigurno kretati. Više informacija o nasilju nad homoseksualnim i biseksualnim osobama možete dobiti iz istraživanja Aleksandre Pikić i Ivane Jugović „Nasilje nad lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama u Hrvatskoj“ koje je provedeno 2005., a objavila ga je Lezbijska grupa Kontra 2006.

Podsjetimo se da je 17. svibnja MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE I TRANSFOBIJE te omogućimo svima sigurnost i poštovanje u javnim prostorima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *