Belgija: prema novom zakonu, seksualno uznemiravanje (na ulici) će se kažnjavati zatvorom

femme-de-la-rueBelgija je predstavila novi zakon kojim će se seksualno uznemiravanje kažnjavati kaznom do 1100 eura ili godinom zatvora. U Belgiji već postoje zakoni protiv seksualnog uznemiravanja, no cilj ovog zakona je zaštiti ostale žrtve, kojima se seksualno uznemiravanje događa na ulicama, izjavljuju potpredsjednik vlade, ministar unutrašnjih poslova te ministrica jednakih mogućnosti Joele Milquet.
Prema novom zakonu, seksualno uznemiravanje uključuje „geste ili izjave čiji je cilj izražavanje prezira za jednu ili više osoba drugog spola, samo na temelju njihovog roda. Uznemiravanje je isto tako upućivanje geste i izjave kako bi se takve osobe prikazalo inferiornima te ih se reduciralo na seksualnu dimenziju na način koji predstavlja napad na njihov dignitet.“
Novi zakon ne kriminalizira samo uznemiravanje na ulicama i na radnom mjestu, nego cilja i na online – seksizam, poput zadirkivanja očeva  koji se brinu za djecu umjesto žena ili vrijeđanja žena zbog  načina odijevanja.

Novi zakon proguran je nakon što je studentica Sofie Peeter skrivenom kamerom snimala zlostavljanja koja su joj se događala tokom šetnje ulicama Brisela. Materijal se može pogledati u dokumentarcu Femme de la Rule ( Žene ulice) koji je objavljen 2012 godine. Prvo pitanje koje si žena postavlja je: „Radi li se o meni? Zar sam nešto krivo napravila, zar nešto ne štima s mojom odjećom? Kada sam napravila taj film vidjela sam da se ne radi o meni, mnoge žene imaju isti taj problem, izjavila je Peeters za Belgijsku televiziju.
Dokumentarac Femme de la Rue potaknuo je javnu debatu o uznemiravanju žena te izazvao kontroverzu.
Kako prenosi the Guardian, film je potaknuo niz twitter uvreda u Francuskoj, nakon što je jedan muškarac napisao da nikad nije čuo da se netko žali na ulično uznemiravanje, te da je priča iz Brisela sigurno izloliran slučaj. Stotine žena su na twitteru objasnile da su također bile uznemiravane, priče se mogu pročitati pod hashtagom hashtag #harcelementderue (street harassment) i #harcelementdemetro (underground harassment).

Belgija ima visoku stopu silovanja, prema nizozemskom časopisu De Morgen, između 2009 i 2011, broj prijavljenih slučajeva silovanja povečao se s 3,360 na ,038 – čak 20% više. Izvještaj je napravljen prema podacima iz minstarstva pravosuđa. 11,170 slučajeva silovanja bilo je prijavljeno između siječna 2009. godine i prosinca 2011. Godine. Stopa silovanja na 100,000 stanovnika bila je 28.1 2011 godine, izvještava UN.

 

Prevela i prilagodina Ines Virag

Izvor: International bussines times Belgium: sexual harassment punished with imprisonment under new law

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *