BEYONCE ILI KAKO FEMINIZMU IZMIJENITI ZNAČENJE

U zadnje vrijeme se mnogo piše i govori o samoprozvanoj “feministkinji modernog doba” pop princezi (a možda uskoro i kraljici) Bey.

Mnogi su oduševljeni njenom hrabrošću da se tako jasno i glasno izjašnjava feministkinjom, a ostali su u šoku jer ne vide poveznicu između nje i feminizma.

U industriji poput glazbene, koju uglavnom vode muškarci, neobično je imati nekog tko progovara o rodnoj nejednakosti i očekivanjima koja se nameću ženama. U nekim od svojih pjesama progovara upravo o tome, poput pjesme “Pretty hurts” i “Flawless” koja se smatra svojevrsnom feminističkom pop himnom. Za razliku od mnogih drugih slavnih žena, Beyonce se ne boji koristiti riječ “feminizam”. Katty Perry npr. tvrdi kako nije feministkinja, ali vjeruje u snagu žena. Kao i većina njezinih izjava, niti ova nije baš neka s kojom se može pohvaliti, ali ona od Lady Gage je to još manje. Naime, razlog koji je Gaga navela za svoj status nefeministkinje je taj da ona obožava muškarce, voli ih i slavi njihovu kulturu – pivo, barove i nabrijane aute. A imamo i one poput Sarah Jessica Parker i Madonne koje govore kako nisu feministkinje, već humanistice. Ono što sve one imaju zajedničko je potpuno nepoznavanje onoga što feminizam podrazumijeva.

 

No vratimo se našoj protagonistici. Na MTV Video Music Award 2014. Beyonce je izvela jedan od svojih uvijek upadljivih nastupa, na kraju kojeg je iza nje velikim slovima pisalo “Feminist”.

bey-feminist

Poprilično hrabar potez, s obzirom na negativnu konotaciju koju sama riječ, nažalost, ima u društvu. No Beyonce se je ne boji koristiti, kao niti i pojasniti svoje stavove. Pa je tako za časopis GQ izjavila “Suočimo se s tim, novac daje muškarcima moć da vode show. Daje im moć da definiraju vrijednosti. Oni definiraju što je sexy. I definiraju što je ženstveno. To je smiješno.” I ima potpuno pravo! No problem nastaje kad u tom istom broju časopisa, svoje izjave “potkrijepi” slikama na kojima je gotovo gola.

Proturječnost je očita. Što me dovodi do sljedećeg dijela članka.

Da Beyonce govori jedno, a radi drugo, već je sasvim jasno. I radi to uvijek iznova. S jedne strane govori kako je smiješno što muškarci određuju što je sexy i ženstveno, a s druge upravo takvu vrstu seksipila koristi za vlastiti uspjeh. Osoba koja je stekla već dovoljno slave da može početi i sama diktirati pravila, ipak unatoč očitom talentu kojeg ima, bazira svoju slavu na golotinji i seksipilu. I to u tolikoj mjeri da jedino što još može napraviti drugačije je da se skine potpuno gola. Jer sve ostalo je već viđeno. No nije ni to najveći problem, glazbena industrija novijeg doba kao da se više bavi soft pornografijom nego glazbom. Nije Beyonce u tome sama.

Najveći je problem što osoba koja se naziva feministkinjom fetišizira nasilje prema ženama. Sa svojim mužem (tzv. Jay-Z, koji je poznat po svojim pjesmama u kojima o ženama govori kao kurvama) na dodjeli Grammyja je izvela pjesmu “Drunk in love” u kojoj joj Jay-Z govori “I’m Ike Turner, turn up/Baby know I don’t play/Now eat the cake Anna Mae”. Stih je preuzet iz filma “What’s love got to do with it” koji govori o nasilju koje je Tina Turner doživljavala od tadašnjeg muža. No taj stih nisu iskoristili radi podizanja svijesti o nasilju koje toliko žena svakodnevno doživljava (što bi možda očekivali od osobe koja se naziva feministkinjom), već su ga seksualizirali i publici (od 28 milijuna) prezentirali kao način zavođenja. A “feministkinja” Beyonce je očito bila spremna pojesti tu sexy tortu.

 beyonce-jay-z

Iako, kako sam gore već spomenula, Beyonce u svojim pjesmama progovara o raznim očekivanjima s kojima se žene moraju suočavati, isto tako u mnogima ta ista očekivanja pojačava te vraća žene tamo gdje ih je patrijarhat već bio smjestio. Primjer toga je pjesma (koju neki smatraju feminističkom?!) “Single ladies (Put a ring on it)” gdje nam Bey pjeva:

“Here’s the man that makes me, then takes me

and delivers me to a destiny, to infinity and beyond.

Pull me into your arms, say I’m the one you own

If you don’t, you’ll be alone and like a ghost I’ll be gone.

If you liked it, then you should`ve put a ring on it.”

Nadalje, u časopisu Times, Beyonce je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. No, i ovaj put, ona je to potkrijepila svojom golotinjom, iako za to nije bilo niti mjesto niti vrijeme.

 Beyonce-Time

Za jednu feministkinju također je neobično da je svoju turneju nazvala ” The Mrs. Carter Show”, dakle po muževom prezimenu. Što postaje još više neobično s obzirom na to da su oboje dodali prezime partnera/ice, odnosno Knowles-Carter. Osoba koja je sama izgradila svoju karijeru i imidž (doduše, imidž koji su već mnoge prije i poslije nje izlizale), odlučuje na to dodati prezime muža koji ga ni sam ne koristi u svojoj karijeri…

 

S obzirom na sve navedene činjenice, ne čudi što se gotovo svi imaju različita mišljenja o feminizmu pop princeze Bey. Već sam u jednom svom komentaru na ovu temu napisala kako ne znam da li je u slučaju Beyonce bolje da priča ili šuti o feminizmu, s obzirom na to da njen feminizam izgleda kao gotovo gola žena u neudobnoj i neprirodnoj pozi s vrlo seksualnom konotacijom – kojom, njenim riječima, “želi da žene posjeduju svoju seksualnost”. No očito na način koji ih i dalje svodi na seksualne objekte i umjesto ka oslobođenju, vraća opet u okvire izvrnute seksualnosti kakvu je već odavno odredio patrijarhat, a ona mu upravo dala ime “feminizam”. Zaista je prekrasno vidjeti moćnu i talentiranu ženu, no još je ljepše vidjeti ženu toliko moćnu i talentiranu da to ne treba potvrđivati svojom hiperseksualiziranošću i performansima od kojih se više ne čuju ni riječi pjesme ni glazba. Beyonce nas tako ostavlja da iz gluhog blještavila njenih nastupa iščitavamo poruku kako možemo biti uspješne onoliko koliko smo privlačne, kako nema ni potrebe naći svoj način izražavanja jer uvijek možemo napraviti ono što su i mnoge druge dosad napravile – skidati se sve dok i zadnji komadić odjeće napokon ne popusti pred vremenskim (ne)prilikama nametnute submisivnosti. Sve to, naravno, u svrhu osnaživanja žena.


Jelena Čaušević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *