Čemu borba protiv spolno uličnog uznemiravanja kada postoje puno teži oblici nasilja nad ženama?

„I nema nekog smisla, sve dok su statistike o obiteljskom nasillju nad ženama poražavajuće.“
„Zalaganje protiv uličnog uznemiravanja je traćenje vremena, jer silovanje od strane nepoznatih ostavlja gore posljedice od neukusnih komentara dobačenih usput, u prolazu.“

 

Takvi komentari i pitanja često se predbacuju Hollabacku pa evo i našeg odgovora odnosno tri razloga zašto mislimo da se treba boriti protiv uznemiravanja:

 

1. Zastupljenost uznemiravanja i nasilja nad ženama pokazatelj je položaja žene u društvu.

Nasilje u obitelji ne događa se zato što su muškarci jači spol (pa u svađi sa suprugom imaju jaču snagu udarca), niti se događa u nekim rijetkim, izoliranim slučajevima koji nemaju veze s pravom slikom društva. Isto tako, silovanje se ne može opravdati jakom seksualnom željom muškaraca ili kratkoćom suknje žrtve silovanja.

Nasilje nad ženama proizlazi iz toga što su u današnjem društvu žene i dalje drugorazredni spol. Muškarci su ti koji drže moć i iskazuju je na različite načine – bilo pokazivanjem tko je glavni u kući fizičkim nasiljem, bilo seksualnim ili verbalnim nasiljem, odnosno dobacivanjem neukusnih seksualnih komentara. To ne znači da je svaki uznemiravatelj istovremeno nasilnik koji doma tuče ženu, međutim i jedno (obiteljsko nasilje) i drugo (ulično uznemiravanje) imaju svoje korijene u odnosu koje društvo zauzima prema ženama, a taj odnos ukazuje na nepoštovanje i iskorištavanje žena.

Tako nas, kao članice Hollabacka, sama činjenica da je „normalno“ da se uznemiravanje događa uglavnom ženama i LGBTIQ pojedincima zabrinjava i potiče na akciju (pokušajte si zamisliti ženu kako nekom muškarcu dobacuje „Hej mali, baš si seksi“ – koliko je realna takva situacija, i pod kojim uvjetima je možete zamisliti?*). Aktivizmom protiv uličnog uznemiravanja priključujemo se svim inicijativama usmjerenim na poboljšanje statusa žena u društvu.

*Ovo nije samo retoričko pitanje – voljeli bi čuti vaše komentare!

 

2. Ulično uznemiravanje nije bezazleno.

Razlikujemo one oblike nasilja koji ozbiljno ugrožavaju život i zdravlje pojedine osobe od onih manje ugrožavajućih. U tom smislu je uznemiravanje većinom na sreću manje ugrožavajuće. Međutim, ulično uznemiravanje nije bezazleno jer se njime žene diskriminira, omalovažava i oduzima im se pravo na siguran boravak u javnom prostoru što ih čini dodatno ranjivijima. Svaka diskriminacija i omalovažavanje su neprihvatljivi i protiv njih se vrijedi boriti.

Također, i manje ugrožavajući oblici uznemiravanja kao što su tzv. „bezazleni“ komentari ili diranje u tramvaju mogu uzrokovati osjećaj manje vrijednosti, tjeskobu, strah i sl. I uznemiravanje je oblik nasilja i za njega nema opravdanja. Osim toga, kod osobe koja je ranije doživjela neku vrstu nasilja i naizgled manje ugrožavajuće verbalno uznemiravanje može uzrokovati ponovno proživljavanje traumatskog iskustva.

 

3. Čemu rasprava o „boljim ili lošijim“ razlozima aktivizma?

Zašto se jednostavno ne bismo istodobno borili protiv različitih oblika nasilja i diskriminacije i to koristeći različite metode!

Svatko izabire temu za koju će se zalagati i razlozi za to mogu biti svakojaki. Zalaganje za nečija prava (a Hollaback se zalaže za pravo na slobodu kretanja javnim prostorima, nenasilje i poštovanje prema svim skupinama bez obzira na njihove spolne, rodne i druge karakteristike) teško da može biti traćenje vremena ili manje vrijedno, dok razlikovanje između dobrih i loših tema može biti vrlo bahato i licemjerno.

Isto tako svatko izabire način zalaganja koja mu najviše odgovara – bilo zato što mu se najviše sviđa (umjetnici će raditi performanse, znanstvenici će argumentirati svojim jezikom…), ili zato što vjeruje da tim načinom može najviše postići. Tako je aktivizam putem interneta relativno nova platforma za koji su se opredijelile članice i članovi Hollaback pokreta.

Ukratko: Mi ne tratimo vrijeme zagovarajući zaustavljanje spolnog uličnog uznemiravanja, ali možemo ga tratiti razgovarajući o tome koja tema ima veći prioritet ili koja metoda je efikasnija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *