Članak: Dobili smo komentar od ženomrsca, pa smo ga malo provozali. Uživajte!

Prevedeno s Hollaback Melbourne: http://melbourne.ihollaback.org/2013/02/14/we-get-a-comment-from-a-misogynist-and-take-him-to-town-enjoy/

 

Naše kolegice iz Melbournea, Australija, dobile su komentar na jednu priču uličnog uznemiravanja. U Hollabacku smo postavili pravila objave komentara priča i prema tome ne objavljujemo komentare koji vrijeđaju i u kojima se osobama koje su ispričale svoje iskustvo uznemiravanja govori „što je trebalo učiniti drugačije“. Također želimo uspostaviti dijalog i educirati o rodnom nasilju, a ne vrijeđati osobe koje misle drugačije od nas. No, našim kolegicama je prekipjelo i jedan komentar su shvatile kao priliku za malo drugačiju vrstu edukacije:

 

 

Dobile smo ovaj komentar na jednu od naših priča. I pomislili – ne bi ga trebali objaviti samo kao komentar već mu posvetiti cijeli post, kako bi na svjetlo izašlo svo neznanje, mržnja i nepovezana, nelogična kritika koja se javlja kada se govori o rodnom nasilju.

 

Komentar od “Juana”:

Dobar način da se zaustavi izmišljeni zločin „ulične neugodnosti“ bio bi da prekinemo izmišljati stvari i jednostavno ih ignoriramo i idemo dalje, a ne tražimo probleme gdje ih nema. To je jednostavno, traži se samo da odemo jedan korak dalje, a diskrecija je bolja od ‘hrabrosti’. Jednom je mene netko gnjavio kada sam micao smeće s ulice i rekao nešto tipa „prestani se igrati“, ali ja sam ga ignorirao. I to bih preporučio svima ako žele da to prestane. Drugi način da se zaustavi je pokajati se i potražiti Isusa, prestati slušati vraga, ne pitati za nepotrebne spolne odnose, okrenuti se od problema i dečki će ići tražiti na drugim mjestima, možda će otići na striptiz, masažu, prostitutkama ili ženama koje su promiskuitetne  ili se  jednostavno naći s nekim tko želi seks. Silovanje se danas koristi na krivi način, i  još uvijek bi trebalo značiti pljačkanje sela što bi bila točna definicija riječi ‘silovanje’.

 

I ovdje je naš odgovor – frustriran odgovor, bez ublažavanja, odgovor koji govori kako smo umorne od objašnjavanja onima koji odbijaju razumjeti:

 

LOL – Hollaback! Melbourne ti se može samo smijati. Ali za svaki slučaj, ako se radi o tvom neznanju, a ne religiozno utemeljenoj mizoginiji evo par informacija:

1. Radi se o „uličnom uznemiravanju“ a ne „uličnoj neugodnosti“. Nemoj umanjivati rodno nasilje namjernim korištenjem krivih riječi.

2. Žene ne “izmišljaju stvari”. Stvari im se događaju. Mi nismo osjetljive, emocionalne  luđakinje čije je ponašanje kontrolirano podivljalim  hormonima. Mi živimo u svakodnevnici gdje nas se uznemirava i napada i objektivizira i straši svakodnevno. To je realnost, ne mašta. Pročitaj priče na našoj stranici – one su stvaran, a ne izmišljen zločin.

3. Nemoj davati savjete ženama da „ignoriraju i idu dalje ”. Tebi se ta situacija nije dogodila i (pretpostavljamo da nisi žena) prema tome ne možeš razumjeti kako je to kad se nađeš u toj situaciji niti kako treba reagirati. Najbolja reakcija je ona koja odgovara osobi koja doživi uznemiravanje – i to nema veze s tvojim pojednostavljenim, patronizirajućim i neupućenim savjetom.

4. Nije moguće “tražiti probleme”. Zadnji put kad sam provjerila, niti jedna osoba ne TRAŽI neželjenu seksualnu pažnju i uznemiravanje, to se događa protiv naše volje. O tome odlučuje uznemiravatelj, a ne žrtva. U ovoj konkretnoj situaciji žena je čekala na stanici vlaka.  I da – ako je „to sama tražila“, kako onda zločin može biti izmišljen?  Što je onda „to“ o čemu pričaš? Molim te provjeri svoju logiku.

5. Jedno tvoje osobno iskustvo gdje su ti uputili komentare  na javnom mjestu NE ČINI UNIVERZALNU ISTINU prema kojoj možeš suditi o doživljajima i iskustvima žena.

6. Isus s ovime nema nikakve veze.

7. Istraživanja su pokazala da društva u kojima muškarci često pohađaju bordele / koriste usluge prostitucije  NE POKAZUJU MANJI STUPANJ SEKSUALNOG NASILJA. Loš argument s problematičnim temeljima.

8. Žene smiju imati ONOLIKO SEKSA KOLIKO ŽELE. Nije „nepotrebno“ ako to želiš. Tvoj puritanski način razmišljanja ovdje nije dobrodošao.

9. Niti jedna žena nije promiskuitetna. Trebao bi si uzeti vremena i čitati dobre feminističke web-stranice tj. obrazovati se – pokušaj feminaust.org. Pokušaj obratiti pažnju.

10. Kada govorimo o silovanju, ne govorimo o srednjovjekovnom pljačkanju sela. Zar ti je riječ „silovanje“  toliko neugodna da se moraš pozivati na originalno značenje riječi? Možda će ti to biti čudno, ali značenje se mijenja s vremenom. Evo jedna lijepa kratka definicija „silovanja“ (rape) s online rječnika (The Merriam Webster online dictionary):

1. a) zastarjelo: uhvatiti i uzeti prisilom

b) pljačkati

2 : silovati nekoga

Može li biti JASNIJE od ovoga? Silovanje je prisila i povreda. Silovanje se pretežno događa ženama. Silovanje je rodno nasilje. To što ti imaš problema s tom riječi ne znači da imaš pravo odrediti njeno značenje.

To je otprilike to. Ako želiš ljubazan, neutralan, ne vrijeđajući odgovor možeš čitati VELIK BROJ informacija o ovoj temi na našim stranicama. Do tada, ne treba nam tvoje mišljenje. Ali zahvaljujemo na patronizirajućem, krivom objašnjenju uličnog uznemiravanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *