Crni humor ili…?

 

http://www.quickmeme.com/Pickup-Line-Panda/

Na ovoj se stranici nude savjeti za ulete djevojkama. Naravno, nitko se normalan ili trijezan ne bi poslužio serviranim upadima pa je publika svjesna da je njihova funkcija jedino da nasmiju. Tim više što se ženama (ništa manje perverzno od samih rečenica) obraća velika, mekana panda naslonjena na balvan, sa šapama oko pivske boce. Takva, ona izgleda krajnje benevolentno i smiješno, pijano. Njezin bi plišani izgled valjda trebao ublažiti retoriku koja je u svojoj biti za žene ponižavajuća i agresivna.

Nisam moralizatorica i vrlo često i sama uživam u crnom humoru, ali ipak je pitanje svojevrsnog umijeća, mašte i lucidnosti, moći obojiti humor u crno, a da pri tom ne koristimo primitivne mehanizme koji nas prije šokiraju nego zabavljaju. Jer šokirati je lako, zabaviti već nije. Tako i ovim upadima moram priznati igru riječima, ali ništa više od toga, dapače, potpuni nedostatak mašte jer stvar započinje i završava na najdosadnijim (već tisuću puta viđenim) i ponižavajućim klišejima, i za žene i za muškarce.

Da vidimo koji su to klišeji;

U liku pande skriva se seksualno frustrirani muškarac koji je opsjednut svojim spolnim organom u erekciji i što bi on sve s njime radio kad bi mogao, kad bi mu samo sve te čedne kurve koje ga okružuju, dale. Jer u klišejima žene pristaju na seks ako su ružne i zato očajne ili samo ako nešto dobe zauzvrat (ljubavna, bračna obećanja, situiranje, smiješni komplimenti poput usporedba s anđelima itd.), dakle, trguju svojim spolnim organima (kurve!) što „narajcane” muškarce tjera da ih u zamjenu za ulazak u njihove spolne organe nevoljko obmanjuju lažnim obećanjima, a to je, ah, takva tlaka jer se siroti trebaju dovijati kojekakvim izmišljotinama i pričama! One žene pak koje bi se rado s nekim poseksale iz čistog užitka i samo seksa radi, rijedak su slučaj i doista upitnog morala (kurve!) pa i nezanimljive upravo zato što im oko pasa ne zvecka brava čednosti koja bi malo više uposlila potencijalnog partnera što on, kao pravi muškarac, i traži, dakle, izazov.

I onda se danas u Jutarnjem (24.10.2012.) u kratkom osvrtu na margini druge stranice pitaju „Što te žene hoće?”[1] kad je zapravo pravo pitanje „Što hoće ti muškarci?” Vic koji puno bolje ilustrira ovu zbrku je onaj o kokoški koja bježi pred uzbuđenim pijetlom,a  pri tom misli ”Ako stanem, ispast ću kurva, ako pobjegnem, ostajem bez onog što želim, najbolje da se spotaknem.”

No, vratimo se našoj kritici…

Ti klišeji bi bili bezopasni u svojim dosadnjikavostima da na neki čudesan način nisu postali mainstream, općeprihvaćena vizura kroz koju se promatraju muškarci i žene.

A sav šarm (vic!) ove razbludne pande je valjda u tome što ona bez pardona, bez dlake na jeziku, kaže ono što valjda svako misli, ali se ne usudi reći, i tako, o mucica!, dokida inače nepotrebne, gore opisane, klišeizirane igrokaze muško-ženskih „minglanja” koji u celofan zamataju „činjenicu” da je on napaljen i da jedino što želi je ta rupa koja nažalost ima glavu, a ta glava nažalost nešto hoće…“Roses are red, violets are blue, I suck at poetry, show me your tits.”

 

Iako sam već oguglala na to da smo u vicevima prikazane kao stvari;

 

„Are you a parking ticket? Because I’m not going to pay You.”

 

ili kao neinetligentni oblik života kojem se treba obratiti kroz patronizaciju;

 

“So, You’re not into casual sex? Fine, I’ll put on a tux and we can call it formal sex.”

 

pa me “uleti” ovog tipa ostavljaju ravnodušnom (nenasmijanom), s druge strane, sljedeće viceve ipak pronalazim uznemirujućima i to upravo zbog njihove doslovnosti;

 

“If I could rearrange the alphabet i Would “P” on “U”
“Roses are red, violet are blue, let me fuck the shit out of You.”
“Duct tape, turning no, no, no into mmm,mmm, mmm”
“Hey baby, you know how i know we’re gonna have sex tonight? because i’m stronger”

 

Sumnjam da bi ove “pošalice” doista nekoga navele na agresiju (iako su izrazito agresivne, “rado bih vas j…li iako vas mrzimo”) ali držim da je kultura u kojoj je tako nešto smiješno ili servirano kao takvo, doista čudna i da ne ide u prilog izgradnji tolerancije i poštivanja među spolovima te da ovakve stranice ne bi smjele uopće postojati, a kamoli u smislu “lake” zabave koja se s lakoćom pretače i distribuira internetskim (u ovom slučaju mogla bi reći i kanalizacijskim) kanalima.

 

Da objasnim što mislimo pod tom doslovnošću. Naime slažem se s Freudom[2] (pojednostavljeno) kada kaže da šale, baš kao i snovi, sadrže, među ostalim, i potisnute želje (seksualne, agresivne) i da užitak koji nam šala donosi leži upravo u olakšanju da izričemo nešto što bi trebalo ostati skriveno, jer nije društveno prihvatljivo i jer bi, da doista to napravimo u stvarnosti, za nas imalo teške posljedice (osude, progone, kazne, zatvor…). Stoga mi je jasno da šale jesu zabavne upravo zato što nisu politički korektne, ali ove, koje sam izdvojila sa spomenute stranice, više zvuče kao poruke.

 

I što je to, na koncu, u plišanim životinjama, dapače medvjedima? Jer ova me pohotna panda donekle podsjeća na film „Ted” [3] koji se nedavno prikazivao u kinima, a u kojem također imamo jednog medvjedića-vječnog momka koji na reklamnom posteru sjedi na kauču također s pivskom bocom u ruci i koji se u traileru (cijeli film ne bi imala snage pogledati) upucava jednoj ženi tako da pokazuje što bi sve volio da ona njemu radi pa dok simulira kako ju „praši” straga ona se još zabavljeno smijulji (zašto o pobogu!!!! pa on je plišani medo!?!!!), ali kad na čokoladnoj bananici simulira oralni seks koji ona njemu pruža, ona razljućeno okreće glavu. Moram priznati, propustila sam poantu osim da je upravo ovaj popularni film, „urnebesna komedija”, pravi pokazatelj općeprihvaćenih iščašenih sterotipa u čijoj izgradnji sudjeluju i ovakve stranice.

 

 

Tamara Bakran


[1] Mala digresija, utvrđeno je da žene (kao spol) najviše od svega žele spavati i maziti se. Anketa je rađena na 900 ispitanica.

[2] vidi knjigu Freud, S. „The joke and its relation to the uncoscious”.

[3] Na IMDB-u je dobio ocjenu 7.6;

Slika prikazuje scenu iz filma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *