Hollaback pokreće kampanju za osnaživanje promatrača u borbi protiv spolnog uličnog uznemiravanja – ČUVAM TI LEĐA!

“Kada vidimo roditelja kako s malim djetetom u kolicima želi ući u zgradu, otvorimo mu vrata. Kada nekome ispadne nešto iz ruke, mi se sagnemo i dodamo mu ono što je ispalo. Zašto onda okrećemo glavu kada vidimo da je netko uznemiravan? Za takve stvari  imamo kampanju ‘Čuvam ti leđa”. – Izvršna direktorica Hollabacka! Emily May

U studenom 2010. stanovnica New Yorka Nicola Briggs suprotstavila se seksualnom uznemiravatelju u podzemnoj i uz pomoć drugih koji su promatrali događaj ishodila njegovo uhićenje. Njezin hrabri istup snimljen je na mobitelu i dostupan je na YouTube-u. Nakon tog događaja Briggs je počela redovno pisati na Hollaback! blogu i postala je ključni partner u kampanji.

Hollaback! je internacionalni pokret posvećen sprečavanju uličnog spolnog uznemiravanja i svih oblika rodno uvjetovanog nasilja u javnim prostorima. U zadnjih godinu dana narasli smo do 24 grada u 10 zemalja i čini se da je to samo početak.

Ovaj tjedan lansirali smo novu kampanju koja se zove “I’ve Got Your Back. / Čuvam ti leđa.”

Glavni cilj kampanje je potaknuti promatrače da reagiraju na uznemiravanje.

Kampanja uključuje sljedeće aktivnosti:

  • Objavljivat ćemo priče promatrača uznemiravanja, a mjesto na karti gdje se dogodila priča promatrača prikazivat će se pomoću zelenih točki (u partnerstvu s „Green Dot campaign“). Zasada smo na Hollaback kartama imali samo roze točke koje su označavale mjesto gdje su žrtve doživjele uznemiravanje. Kada naše karte “pozelene”, to će značiti da smo zahvaljujući promatračima blizu rješenju problema uličnog uznemiravanja. 
  • Kako bi osobe koje su doživjele ulično uznemiravanja znale da imaju podršku, lansirati ćemo poveznicu “button”, sličnu „Like buttonu“ na Facebooku. Jednim klikom, dati ćete žrtvi uznemiravanja do znanja da je podržavate i suosjećate. Zamislite olakšanje koje će osoba doživjeti kada na kraju dana otvori e-mail u kojem može vidjeti koliko ljudi joj izjavljuje podršku.
  • Hollaback! će u suradnji s Nancy Schwartzman, redateljicom filmova „The Line“ i „xoxosms“, snimiti kratki dokumentarac. Dokumentarac će dati smjernice za moguće intervencije protiv uličnog uznemiravanja, ali i smjernice za provođenje interaktivnih radionica na tu temu.   

Hollaback – REAGIRAJ! inicijativa iz Hrvatske ponosna je što se priključila ovoj međunarodnoj HOLLABACK! kampanji te će time pridonijeti stvaranju javnog prostora sigurnog za sve.

Ako i Vi želite doprinijeti stvaranju javnih prostora sigurnih za sve podržite osobe koje doživljavaju ulično uznemiravanje, opišite i pošaljite nam svoje iskustvo ili nam se priključite kao volonter/ka.

Moguće je i donirati novac za kampanju „Čuvam ti leđa“.

Svaki vaš doprinos je značajan i na njemu vam zahvaljujemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *