Internacionalni tjedan protiv uličnog uznemiravanja

 

8. – 14. travnja 2018.

 

Proljeće znači sunce, češći boravci na suncu, duge kave vani, šetnje… A češći boravci vani znače i veće šanse za ulično uznemiravanje: neprimjerene komentare, uvrede, praćenje od strane neznanaca.

Ulično uznemiravanje sveprisutno je i zastrašujuće, a doživjeli su ga gotovo sve žene i mnoge LGBTIQ osobe barem jednom u životu.

Hollaback Hrvatska, inicijativa usmjerena na suzbijanje uličnog uznemiravanja upozorava da se ne radi o izoliranim incidentima ili komplimentima već o obliku rodno uvjetovanog nasilja i vidu seksizma. Bez obzira radi li se o seksističkim šalama, dobacivanjima, ili pak seksualnom nasilju i nasilju nad ženama u partnerskoj vezi – ništa od toga nije bezazleno jer se radi o raznim manifestacijama sveprisutnog patrijarhata. I umjesto da društvo polako sazrijeva i odbacuje štetne patrijarhalne nome i prakse, u hrvatskom društvu je vidljiv trend u kojem se društvo kreće unatrag te se moramo ozbiljno zabrinuti i boriti da protiv smanjivanja ženskih i LGBTIQ prava.

U Hollabacku se borimo protiv nazadovanja i poručujemo da za seksizam i nasilje nema opravdanja!

Ove godine pridružujemo Zagreb Internacionalnom tjednu protiv uličnog uznemiravanja (8. – 14. travnja) te organiziramo razne aktivnosti koje su besplatne i otvorene za javnost. Kroz sve aktivnosti članice inicijative spremne su razgovarati o uličnom uznemiravanju, ukazati na njegove uzroke i kako se nositi s time te upozoriti na to da se radi o seksizmu i homofobiji.

Aktivnosti uključuju: predavanje i projekciju filma, javnu akciju u centru grada za vrijeme špice, tečaj samoobrane za žene, izložbu i otvorena vrata Hollabacka! Sve aktivnosti su otvorene za javnost i besplatne.

 

POPIS AKTIVNOSTI INTERNACIONALNOG TJEDNA PROTIV ULIČNOG UZNEMIRAVANJA

 

 Chalk walk: Nedjelja, 8.4. u 11 sati, krećemo s Manduševca

Hodat ćemo gradom po špici, dijeliti osnažujuće poruke i poklone građanima i građankama, iscrtavati poruke po pločnicima. Prilika da nam se pridružite i prošetate s nama, ili ako nas vidite u prolazu, prilika da porazgovaramo o ovoj temi!

Flash mob “Modna revija”: Nedjelja, 8.4. u 12 sati, Cvjetni trg

Naši modeli prošetat će crvenim tepihom i pokazati što su sve čuli_e kada su bili_e uznemiravani_e. Ako još uvijek smatrate da je ulično uznemiravanje bezazleno, dođite na modnu reviju i pogledajte što se sve krije pod tim nazivom. Modna revija nije glamurozna kao što se od događaja s takvim nazivom očekuje, ali naši modeli zaslužili su da ih se dođe pogledati i da se pokuša razumjeti njihovo iskustvo i perspektiva.

Projekcija filma: Utorak,10.4. u 19 sati, MM centar, Savska cesta 25

Pustit ćemo dokumentarac „Hummingbird redateljice Holly Mosher. Nakon filma slijedi diskusija o aktivizmu, o situaciji u Hrvatskoj (kako se kod nas očituje siromaštvo, obiteljsko i seksualno nasilje).

Interaktivno predavanje: Srijeda,11.4. u 17 sati, Književni klub BOOKSA, Martićeva 14d 

Ispričat ćemo i popričati s vama o uličnom uznemiravanju: kome se događa i zašto, koliko često, u kojim državama i kulturama, dati savjete kako se nositi s njim. Osim predavanja očekujte i par aktivnosti u koje se aktivno uključujete J

Kratki tečaj samoobrane za žene: Četvrtak,12.4. u dva termina: 17:30-18:30, Avenija Dubrovnik 15 (6. paviljon) 

Krav maga instruktori besplatno i stručno vas uče o polugama i svemu što vam treba za samoobranu! Tečaj traje sat vremena, besplatan, a traži minimum fizičke spreme, trenirku i tenisice.

Molimo šaljite prijavite na: [email protected], navedite ime i prezime i termin koji vam odgovara – 16:30 ili 17:30. Važno nam je pratiti prijave radi ograničenih kapaciteta dvorane. Ovo je jedini događaj u sklopu tjedna gdje su pozvane samo žene.

Izložba „Za nasilje nema opravdanja“: Nedjelja,8.4. i subota, 14.4. od 18-21 sati, Društveno kulturni centar – ŠESNAESTICA, Ozaljska 16

Izložba sadrži tri segmenta:

1) Sakupile smo fotografije i poruke osoba, koje su se slikale kako su bili_e obučeni_e kada su doživjeli_e ulično uznemiravanja ili jednostavno ispričali_e svoju priču.

2) Postavile smo plakate zagrebačkih organizacija koje se bave rodnom ravnopravnošću u javni prostor, te pratile što se s njima događa – jesu li devastirani, skinuti i sl. Što se s njima dogodilo pokazujemo na izložbi, a oni govore sami za sebe.

3) Iscrtale smo i nalijepile plakate s pregledom guerilla akcija vezanih uz rodnu ravnopravnost u zadnjih par godina u Zagrebu.

Sve to možete pogledati u dva navrata, a ako dođete u subotu 14.4., odmah dolazite i na naše završno događanje – rođendan Hollabacka!

Proslava rođendana Hollabacka Hrvatska / otvorena vrata inicijative: Subota,14.4. u 18 sati, Društveno kulturni centar – ŠESNAESTICA, Ozaljska 16

Tjedan zaključujemo u svečanom tonu i slavimo 7. rođendan inicijative Hollaback Hrvatska, koja je službeno krenula s radom 1.4.2011. Čeka vas dobra hrana, zanimljiv i dinamično koncipiran feministički kviz i izložba! Super uvod u subotnji izlazak ☺

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *