JAVNO PRIOPĆENJE povodom nasilja u Splitu za vrijeme Split Pride-a 11. lipnja 2011.

U znak podrške organizatorima i sudionicima GAY PRIDE  povorke u Splitu prenosimo

JAVNO PRIOPĆENJE PRAVOBRANITELJICE ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA:

Smatram da je ove subote u Splitu onemogućeno ustavno pravo na slobodu  javnog okupljanja, udruživanja i izražavanja što je nedopustivo, i  trebalo bi  itekako zabrinuti izvršnu vlast. Osnovna ljudska prava zapisana u Ustavu Republike Hrvatske  zagarantirana su svim osobama.

Povorka ponosa LGBT osoba ili Split Pride je nenasilni događaj čiji je cilj osvijestiti javnost o  postojanju i pravima osoba drugačije seksualne orijentacije. Istoga dana održana je u Varšavi Parada ravnopravnosti, a policija je uspješno spriječila, kako se navodi u medijima, konzervativne i radikalne nasilne skupine. Istoga dana je održan i Euro Pride u Rimu koji je prošao bez izgreda iako je okupio gotovo milijun ljudi.

Prije održavanja Split Pride-a  uputila sam zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu da ispita postojanje zakonske osnove za pokretanje kaznenog ili prekršajnog postupka protiv pokretača Facebook stranice  naziva „Gradom Splitom krv će liti, gay parade neće bit sve ćemo vas pobit“ budući da se na njima izravno poziva na nasilje motivirano mržnjom prema osobama homoseksualne spolne orijentacije te zatražila žurno postupanje i obavijest o učinjenom. Još uvijek nisam dobila odgovor.

U petak, uoči Pride-a, razgovarala sam sa visoko rangiranom osobom  u PU Splitsko-dalmatinskoj koja me uvjeravala da je sve pod kontrolom, da je policija  učinila sve predradnje i da garantira sigurnost sudionicama i sudionicima povorke.

No, činjenice govore drugačije: policijski helikopter koji je kružio  nad Splitom nadgledao je naglo okupljanje  tisuća ljudi  na rivi, od kojih su mnogi sudjelovali u napadima na povorku, pojedini policajci su, prema svjedočenjima očevidaca, na karti tražili mjesto događanja, na ruti prolaska povorke sudionici i sudionice  našli su se u okruženju nasilnika koji su na njih bacali  kamenje i druge predmete, uključujući i suzavac i pirotehnička sredstva. Strašno je što su pojedini ljudi ozlijeđeni, stvar je puke sreće što nije došlo do težih posljedica.  Raspolažem svjedočenjima očevidaca, koja još nisu objavljena u medijima, a iz kojih jasno proizlazi da su sudionici i sudionice  iz sigurne zone dovedeni u prostor u kojem su sa tri strane bili opkoljeni gomilom koja ih je vrijeđala i gađala unaprijed pripremljenim predmetima.  Smatraju da su bili dovedeni u „sačekušu“. Traženja da ih se evakuira nisu odmah uvažena od strane policije čime se njihova izloženost nasilju produljila.

Stoga smatram neprihvatljivim  tvrdnju da je policija učinila sve što je mogla budući  je  evidentno kako  nije adekvatno spriječila nasilničke napade na povorku Split Pride-a i LGBT sudionike i sudionice povorke.

Već godinama upozoravam na neprihvatljivost nasilja prema pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije, u svojim izvješćima izvještavam Hrvatski sabor o dalje prisutnoj homofobiji i neophodnosti šire javne osude homofobnog ponašanja i izjava, kao i nasilničkih napada.   Ta sramotna splitska subota mogla se spriječiti. Samo  prije desetak dana svjedočili smo činjenici kako policija može vrlo učinkovito osigurati javno  okupljanje. Nasilje koje je dopušteno u subotu, ukazuje da u Republici Hrvatskoj postoje dvostruka mjerila  kada se radi o zaštiti temeljnih prava i dostojanstva njezinih građanki i građana.  Ta dvostruka mjerila pokazao je i Sindikat državnih i lokalnih službenika svojim današnjim priopćenjem iz kojeg proizlazi da država samo nekim osobama i skupinama treba pružati zaštitu bez obzira na njenu cijenu,  dok druge osobe svoja temeljna ljudska prava moraju koristiti „ s više takta i razuma “. Time jedan sindikat, koji  koristi ustavno pravo na udruživanje i javno okupljanje bez da  ikome pada na pamet da ih upućuje na „takt i razum“, drugoj skupini to pravo uvjetuje  nekim, samo njima jasnim, taktom i razumom.

Posebno zabrinjavaju stajališta javnih osoba koji krivnju prebacuju na žrtve, ali ne iznenađuju jer predstavljaju staru i prokušanu taktiku da ih se spriječi u ostvarivanju Ustavom zagarantiranih prava, pa očekujem jasno i argumentirano stajalište policije o događajima u Splitu u nadi da neće koristiti istu retoriku.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Gordana Lukač Koritnik

2dgovori na "

  1. speaking out and organizing to inform both those looking for information on activism and also those that are spreading this hate is so important. i am american, but i was glad to find this blog and read some of your stories. know that there is solidarity everywhere, we just have to reach out to one another and find it! i will try with googletranslate to say: dobro djelo. puno ljubavi! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *