Je li uznemiravanje?

Je li to uznemiravanje?

(Izvori članka: http://stopstreetharassment.com/ending/education.htm & http://streetharassment.wordpress.com/2009/08/29/is-it-harassment/)

Muškarci trebaju znati da je ulično uznemiravanje neprihvatljivo ponašanje (posebice ako uzmete u obzir činjenicu da se počini samo ako je žena sama ili se počini na način da žena ne  može reagirati ili ne zna koji točno muškarac iz grupe je to učinio). Vrlo je vjerojatno da neki muškarci nisu nikad ozbiljno promislili o onome što rade i da jednostavno imaju duboko ukorijenjeno vjerovanje da mogu činiti i raditi što god hoće jer su muškarci. Iako možda i nemaju ozbiljnu i svjesnu namjeru uvrijediti ili uplašiti ženu.

Za one muškarce koji zatvaraju oči pred posljedicama svoga ponašanja, evo nekoliko pitanja koja si mogu postaviti da bi zaključili jesu li njihova djela prema nepoznatim ženama u javnim prostorima uznemiravanje:

• Bi li mi smetalo ako bi netko napravio isto mojoj supruzi, djevojci, majki, sestri ili kćeri?

• Bi li mi smetalo da osoba kojoj sam pristupio na taj način kaže mojoj supruzi, djevojci, majci, sestri ili kćeri, što sam radio ili govorio?

• Bi li napravio isto da sam bio skupa sa suprugom, djevojkom, majkom, sestrom ili kćerkom?

• Bi li se osjećao ugodno kad bi iste stvari napravio ili rekao svojoj majci, sestri ili kćeri?

• Bi li postupio jednako prema toj ženi da su njen suprug, dečko, roditelji ili netko drugi bili prisutni?

• Je li njena reakcija pokazala ikakve naznake zadovoljstva sa mojim ponašanjem – nemojte pogrešno zaključiti ako nije reagirala na vas da joj to ne smeta, razmislite o specifičnim ponašanjima koja ukazuju na zadovoljstvo vašim riječima ili djelima?

• Bi li mi smetalo kad bi novinar htio napisati članak o mom ponašanju?

Muškarci i žene možda imaju različite poglede o tome kakva bi trebala izgledati prikladna interakcija dvoje stranaca u javnom prostoru. Stoga, neki muškarci možda niti ne znaju kako stupiti u kontakt sa nepoznatom ženom na način da to ne bude uvredljivo ili prijeteće za nju. Za muškarce kojima je stalo i koji ne žele uvrijediti ili uplašiti ženu, sljedeći savjeti mogu pomoći:

• Ponašajte se prema ženama kao prema ljudskim bićima, sa poštovanjem i dostojanstvom

• Ako želite pozdraviti neku ženu, nasmiješite se i recite „bok“. Nemojte zviždati, trubiti ili slati poljupce. Nemojte ju oslovljavati sa „Hej mala“, „Hej komad“. Ovo je potpuno neprikladno ako stupate u kontakt sa nepoznatom ženom.

• Iz načina na koji je žena obučena, doista ne možeš zaključiti želi li ona da je komentiraš. Ako izgleda dotjerano, nemoj pretpostavljati da je to zato da bi privukla pažnju svih muškaraca koje vidi i da bi joj zato i ti trebao nešto dobaciti. Možda je samo osoba koja voli biti moderna i u trendu, možda je dotjerana za neki važni događaj, ili se dotjerala da bi privukla pažnju, ali pažnju jedne specifične osobe. Osim ako joj na čelu nije napisano „Molim vas komentirajte moj izgled“, nemojte to raditi.

• Silovanje i ulično uznemiravanje su realne prijetnje za žene. Ako se nađete sami sa ženom na mjestu gdje nema nikoga osim vas, npr. prazan park ili cesta, posebice noću, održavajte prikladnu razdaljinu i nemojte joj prilaziti.

• Osim u slučaju jasnih znakova da žena prihvaća komentare kojima je cilj upoznavanje ili udvaranje, svi drugi slučajevi neprihvaćanja se smatraju uznemiravanjem. Evo nekoliko načina kako muškarci mogu izbjeći da postanu uznemiravatelji:

• Ne pretpostavljaj da su sve žene same, heteroseksualne ili biseksualne ili zainteresirane za privlačenje muške pažnje ili ulazak u romantičnu vezu

• Žene zaslužuju isto pravo na privatnost u javnosti koje većina muškaraca uživa, svaka žena će doživjeti da muškarac koji joj prilazi iz bilo kojeg razloga osim onog rodno neutralnog (npr. pita za smjer, vrijeme, nudi pripomoć) krši njenu privatnost i da je grub ili neprijateljski prema njoj

• U većini slučajeva, žene ne žele da im se prilazi radi flertovanja na mjestima poput ulica ili autobusnih stajališta. Žene su u javnim prostorima s razlogom, a ne da bi upoznali muškarca: putuju u školu, na posao, idu u teretanu. Nemojte se začuditi ako vas žena odbije, možda biste joj se i svidjeli kad bi joj prišli na pravi način, na pravom mjestu, umjesto na javnom mjestu s neprikladnim komentarima.

• Nemojte prilaziti ženi ako je mrak, ako ste na napuštenom prostoru, ako nema ljudi oko vas ili ako ste prijateljima dok je ona sama. Svi ovi faktori mogu utjecati da se žena osjeća uplašeno.

• Nikad nemojte slijediti ženu bez dobrog razloga, dobar razlog bi bio da joj je ispao novčanik pa joj ga želite vratiti. Osim što je to prekršaj, praćenje od strane nepoznatih muškaraca je ono čega se većina žena boji kada su same na javnim prostorima.

• Pristupajte ženama kada nisu u žurbi. Započnite razgovor s pozdravom i smješkanjem. Ako se ona nasmiješi i odzdravi te ne odjuri nekamo, okrene glavu ili vas ignorira, možete nastaviti s razgovorom koji će naravno biti  u ljubaznom i obzirnom tonu.

• Ako vi pozdravite, a žena odjuri ili vas ignorira, ostavite je na miru. Možda nema vremena ili volje za razgovor, stoga poštujte njen dnevni raspored i njene osjećaje. Možda je iskusila teško uznemiravanje i sada se brine kada joj pristupi bilo koji muškarac. Vi možda niste prvi muškarac koji joj je danas pristupio i čak ako ste ljubazni, to za drugu osobu može biti zabrinjavajuće ili zamorno.

• Ako u bilo kojem trenutku razgovora žena djeluje da joj je neugodno, daje vam čudne odgovore ili pokušava završiti razgovor, poštujte njene znakove i prekinite razgovor.

Ovi savjeti su toliko detaljni pa ponekad možda djeluju i bedasto, ali nemojte misliti da ako su vama bedasti jer vi to sve već znate, da su ova pravila pristojnosti i obzirnosti poznata svima. Poanta svega je poštujte druga ljudska bića i njihove želje. Ne dijelite ljude na muškarce i žene, ove i one .. Nemojte forsirati svoje želje preko tuđih. I uvijek se sjetite koliko vi volite svoju privatnost kada se, makar i polusvjesno, dovedete  do toga da bezobzirno i preko tuđe volje kršite tuđu privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *