Kako je bilo u petak… iz nase perspektive :-)

Prošli petak organizirale smo predstavljanje naše kampanje “Čuvam ti leđa“.

 

Zahvaljujemo se SVIMA koji su došli i aktivno sudjelovali u rapravama i “crtanju” (kreativne uratke možete vidjeti dolje) – svaki vaš doprinos i mišljenje nam je bitno – možda zvuči otrcano, ali istina je, vjerujemo da su ovakve rasprave dobrodošle i potrebne!

 

A za one koji nisu bili, ukratko prenosimo što smo radili (neka vam bude žao :-)):

1) Nakon kratkog upoznavanja i rasprave o izrekama koje smo podijelile, pričale smo o tome kako je rodno uznemiravanje neprepoznat i neimenovan fenomen u Hrvatskoj – još uvijek tražimo najprikladniji i najrazumljiviji termin, i možete očekivati više od nas na ovu temu u sljedećim blogovima!

 

2) Predstavile smo preliminarne podatke našeg istraživanja (koje još uvijek traje, pozivamo vas da ispunite upitnik!) koji ukazuju na to kako je rodno uznemiravanje vrlo raširena pojava,  sa znatnim posljedicama za žene:

70 – 90% žena doživjelo je neki od oblika verbalnog uznemiravanja (npr. seksistički komentari, psovke, vulgarne primjedbe i sl…),  56% žena doživjelo je neki oblik dodirivanja na seksualan način, a 33% je bilo fizički  napadnuto. Na pitanje kako se osjećaju, 52% je izjavilo iživcirano, 43% – ljuto, 34% – uvrijeđeno, 34% – bespomoćno a 29% – uplašeno.

 

3) Predstavile smo kampanju “Čuvam ti leđa” – kojom nastojimo upozoriti na to da problem ne možemo riješiti samo uz dijeljenje iskustava osoba koje su doživjele uznemiravanje, već je potreban angažman svih nas:  svih nas koji smo svjedoci uznemiravanja i možemo REAGIRATI.

Možemo reagirati na više načina:

– na licu mjesta, odnosno pomaganjem žrtvi čim primijetimo uznemiravanje  (naše savjete o tome pročitajte ovdje);

– ono što smo vidjeli možemo opisati i podijeliti s drugima putem Hollabackovog obrasca: javite nam što ste primijetili i koji je vaš stav o tome (a ukoliko ste reagirali na licu mjesta, još bolje!!! – podijelit ćemo iskustva);

– možemo podržati osobu koja je doživjela uznemiravanje – ispod svake priče koja se objavi na našoj stranici nalazi se zeleni gumb “Čuvam ti leđa” – klikom na njega na simboličan dajete do znanja toj osobi da ste uz nju.

 

4) Na kraju smo u grupama osmišljavali kako grafički popratiti kampanju “Čuvam ti leđa” ili kako opisati problem rodnog uznemiravanja na javnim mjestima:

I te uratke smo poslije “prebacili” u grafičku formu:

Radionica - plakat 1Radionica - plakat 3Radionica - plakat 2Radionica - plakat 4

 

A za drugu perspektivu i neke druge detalje, pročitajte što o nama pišu novinarke s portala Libela i Vox Feminae:

http://www.libela.org/vijesti/2531-zivimo-u-drustvu-koje-uci-zene-da-paze-da-ne-budu-silovane-umjesto-da-uci-muskar/

http://www.voxfeminae.net/vjestice/vijestice-list/662-uznemirava-na-ulici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *