KAKO MEDIJI DOPRINOSE STVARANJU SLIKE DA JE SPOLNO UZNEMIRAVANJE NORMALNO, NEIZBJEŽNO I ZABAVNO?!

Različite emisije uživo su postale sastavni dio dnevne televizijske ponude stoga ću ovim komentarom jedne situacije koja se dogodila u jednoj od tih emisija pokušati ukazati na neprimjeren prikaz spolnog uznemiravanja kako bismo pokušali izvući barem neku edukativnu komponentu iz besmislenih prizora koje nam često serviraju preko tv prijamnika.
Smatram da je spolno uznemiravanje u medijima prikladno za stranicu koja se bavi spolnim uznemiravanjem u javnim prostorima budući da je medijski prostor javan i utječe na formiranje javnog mijenja.
Unaprijed se ispričavam za moguće pogrešne interpretacije činjeničnog stanja u dotičnoj emisiji, odnosno toga tko je točno što rekao i kojim redoslijedom jer osobno ne pratim takve emisije pa tako i o ovoj situaciji saznajem naknadno i posredno pa mogu imati neke pogrešne informacije o događaju. Međutim, smisao ovog teksta nije vjeran prikaz događaja već analiza fenomena spolnog uznemiravanja i reakcije na taj društveni problem.
Sam događaj se odvijao otprilike ovako. U televizijskoj emisiji u kojoj je skupina ljudi zatvorena u jednoj kući muški stanar, nazovimo ga stanar V, je nakon što mu je jedna stanarka, nazovimo ju A, zabranila da dira njeno poprsje rekao da će je opipati tijekom noći.
Ovaj primjer koji možda nisam potpuno vjerodostojno prenijela ipak jasno ocrtava pojavu koju mi u HOLLABACK – REAGIRAJ! Inicijativi smatramo značajno prisutnim društvenim problemom, a to je spolno uznemiravanje.
Neželjeno dodirivanje intimnih dijelova tijela ili seksualni komentari i prijetnje diranjem su spolno uznemiravanje. Spolno uznemiravanje je oblik spolnog i rodnog nasilja koji je neprihvatljiv i protiv kojeg se borimo u Hollaback – reagiraj inicijativi.
Možda nam se na prvi pogled učini da ovaj oblik spolnog uznemiravanja ne ostavlja nikakve posljedice. Međutim, pokušajte se zamisliti na mjestu osobe kojoj nepoznata (ili slabo poznata) osoba izgovara ovu prijetnju i još da su okolnosti takve da taj stanar V tu prijetnju može i ostvariti. Kako biste se osjećali? Možda biste osjećali nesigurnost, strah, nevjericu, uvrijeđenost, nemoć? Biste li se osjećali omalovaženo? Vaše emocije će utjecati na vaše razmišljanje, a vrlo vjerojatno i na vaše daljnje postupke. Dakle, ova rečenica ostavlja posljedice na vašu psihičku dobrobit.
Nažalost, još uvijek smo u razdoblju kad se ovaj problem u Hrvatskoj, a očito i u široj regiji, ne prepoznaje. Ako se pitate kako znamo da se problem ne prepoznaje neke naznake odgovora ćete pronaći u nastavku ove priče.
Stanarka A je nakon toga rekla stanaru V nešto kao „samo probaj i izbost ću te“. U toj rečenici je jasna prijetnja fizičkim napadom. Nekima će tek u tom trenutku postati jasno da je riječ o prijetnjama, a onima koji pažljivije čitaju je već iz prve rečenice stanara V postalo jasno da je problem u prijetnji kao jednom obliku nasilničkog ponašanja.
Prijetnje obično pojačaju tenzije pa mogu dovesti i do ozbiljnijih oblika ugrožavanja. Tako je bilo i u ovom slučaju. Stanar V je tek u trenutku kad je prijetnja njemu upućena shvatio da prijetnje nisu zabavne te je počeo biti verbalno agresivan: vikao je, naređivao, vrijeđao i slično. Naravno da je uz to prikazivao stanarku A kao isključivog krivca za nasilni događaj.
Na mjestu tog događaja je bilo dosta promatrača od kojih se njih tek nekoliko uključilo kad je naš stanar V već poprilično glasno urlao te su ga zbunjeno pokušavali smiriti.
Budući da je i tako teško izbjeći slične prikaze iz medija, iskoristimo ih barem za nešto poučno. Likovi naše priče se očito nisu snašli u ovoj situaciji. Sigurno je to dijelom tako što je malo nas uopće osviješteno za prepoznavanje problema spolnog uznemiravanja, a još nas manje zna kako reagirati u situaciji kad se ono događa nama ili pred nama. Osim promišljanja o tome kako nasilje može u trenu eskalirati, iz ovog događaja možemo još ponešto pokušati naučiti.
1. Važno je podučiti ljude što je spolno uznemiravanje, uključujući i uznemiravanje u javnim prostorima te osvijestiti da je to neprihvatljivo ponašanje koje druge uznemirava, omalovažava i ugrožava njihovu dobrobit.
2. Razmislite i pripremite se kako ćete reagirati na uznemiravanje. Kao što smo vidjeli na ovom primjeru nasilna reakcija na uznemiravanje većinom samo dodatno isprovocira osobu koja se nasilno ponaša. Stoga vam predlažem da razmislite o asertivnim načinima zauzimanja za sebe, a to su oni načini kojima ćete se odlučno zauzeti za svoja prava i potrebe, ali bez da ugrožavate tuđa prava i potrebe. Možete reći nešto kao: Takve riječi doživljavam kao uznemiravanje. To me vrijeđa.
3. Promatrači imaju važnu ulogu u slanju poruke uznemiravatelju o tome da je njegovo ponašanje neprihvatljivo. Nereagiranje promatrača uznemiravatelj može doživjeti kao prešutno slaganje ili toleriranje. Razmislite o tome koja bi bila poželjna reakcija osoba koje promatraju uznemiravanje. Naravno da se i ovdje zalažem za nenasilnu reakciju, ali reakciju kojom šaljemo jasnu poruku o neprihvatljivosti uznemiravanja: Takvi izrazi vrijeđaju. Neželjeno primanje žena za grudi je spolno uznemiravanje. Spolno uznemiravanje je neprihvatljivo.
Za kraj želim napomenuti da je dotična televizijska emisija, koju ne vrijedi spominjati i na taj način reklamirati, prikazala do sad i više primjera različitog oblika uznemiravateljskog i nasilnog ponašanja: od razbijanja stvari, preko vrijeđanja osoba zbog njihove spolne orijentacije do vrijeđanja i prijetnji zbog toga što se muškarac i žena ne oblače na način koji ističe njihovu pripadnost određenom spolu. To su sve neprihvatljive situacije spolne/rodne diskriminacije kojima također vrijedi posvetiti pažnju. Uz to su prisutni i drugi oblici neuvažavanja različitosti među ljudima. Ti primjeri pokazuju da se u opisanoj emisiji nasilje i diskriminacija kontinuirano događaju, a urednici to toleriraju ili nisu dovoljno osviješteni da to prepoznaju. Osobno se neću upustiti u daljnju analizu drugih uznemiravajućih situacija kako ne bi morala gledati emisiju. Međutim, pozivam sve koji žele komentirati ovaj i druge primjere spolnog uznemiravanja i diskriminacije u medijima te u javnim prostorima da to slobodno to učine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *