Kampanja protiv uznemiravanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Dosta nam je uznemiravanja – poruka je to studentica (i studenata) Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja se mogla čuti na tribini „Kako se obraniti?“. Predavanje je održano 01. ožujka 2017., a organizirali su ga Studentski zbor i Vijeće studenata FFZG-a putem Radne grupe protiv uznemiravanja uz potporu studentske pravobraniteljice Andree Horvat.

Na tribini je govorio savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović te članica Hollaback! inicijative, Jelena Čaušević.

Paunović je tijekom svog izlaganja objasnio ključne pojmove potrebne za razumijevanje zakona, a zatim se fokusirao na pravni okvir i praksu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Jelena Čaušević dotakla se same teme uznemiravanja te njegovih posljedica, kao i načina kako reagirati u takvim situacijama, bilo kao žrtva ili promatrač/ica.

Povodom brojnih i sve učestalijih pritužbi na uznemiravanje koje su doživjele prvenstveno studentice FFZG-a, Studentski zbor je zajedno sa studentskom pravobraniteljicom odlučio preuzeti stvari u svoje ruke. Tako se na sjednici Vijeća studenata oformila Radna skupina protiv uznemiravanja koja trenutno broji desetak članova i članica. Iz komisije poručuju da je svatko dobrodošao_la.

Pritužbe na uznemiravanje stižu na adresu studentske pravobraniteljice, Andree Horvat koja kaže da navedeni problem traje već godinama. Stiglo je više od 100 pritužbi iako je brojka zasigurno veća budući da uznemiravanje najčešće prolazi bez prijavljivanja. Pritužbe se može generalno svrstati u četiri skupine. Prva se tiče muškarca Janka Volarića koji je od prije poznat policiji te koji iznimno često boravi u samoj zgradi fakulteta ili neposrednoj blizini te uznemiruje studentice; zatim slučajevi masturbiranja u knjižnici fakulteta; student koji već neko vrijeme uhodi svoju kolegicu te pritužbe na račun profesora.

Radna skupina je dosad nekoliko puta otišla na razgovor s dekanom i upravom te su kontaktirali DORH. Danas je Dekanski kolegij donio odluku kojom se Janku Volariću zabranjuje pristup Filozofskom fakultetu pa se ovo može smatrati kao prvi (nadamo se ne i zadnji) uspješan korak u borbi protiv uznemiravanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bitan korak je i prikupljanje prijava i pritužbi te njihovo sakupljanje u jedinstvenu bazu kako bi mogli kontaktirati oštećene te ih potaknuti na prijavu policiji. Broj prijava je od velike važnosti – dok će jedan slučaj malo koga zanimati, veća količina prijava bit će potvrda da se takav problem ne može i ne smije ignorirati. Upitana za poruku studenticama i studentima koji dožive uznemiravanje, Horvat poručuje: „Nijedna osoba nije kriva ako joj se tako nešto dogodi, a ovom inicijativom se pokazuje da u svemu tome nije ni usamljena. Komisija za sprječavanje uznemiravanja je nastala baš s ciljem pružanja potpore i odgovora i rado ćemo saslušati vaše slučajeve. Apeliram da nam se obrate svi_e koji su tako nešto doživjeli_e.“

Što se tiče slijedećih koraka, navodi da je u planu daljnja edukacija studentica i studenata u vidu održavanja informativnih radionica, printanja edukativnih letaka, izrada web stranice kako bi se kvalitetno na jednom mjestu objedinile sve potrebne informacije o tome kako se nositi s uznemiravanjem i kako mu stati na kraj.

Želite li pogledati tribinu, slijedite link.

 

123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lorena Herceg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *