Napadi kiselinom : koliko ih je zaista?

_69196221_159457006

Katie Piper kiselinom je napao ljubomorni dečko 2008. godine.

 

Napad kiselinom na dvije mlade britanke u Zanzibaru opet je privukao pozornost na taj zlokoban čin. Postavlja se pitanje koliko se često takvi napadi događaju.

Onaj tko tko baci kiselinu nekome u lice ima namjeru trajno unakaziti žrtvu.

To je zločin izrazito rodnog karaktera. Stručnjaci kažu da su žene i djevojke žrtve u 75-80% slučajeva te da je oko 30% njih mlađe od 18 godina.
Slučaj Kirstie Trup i Katie Gee, britanskih turistkinja u Zanzibaru, na koje je kiselina bačena na području lica, prsa i ruku, izazvao je osudu javnosti.

Umjetnički ravnatelj ruskog boljšoj teatra napadnut je kiselinom u siječnju 2013. godine. Nakon 18 operacija još je uvijek  skoro u potpunosti slijep, prema medicinskom izvještaju.

Još jedan slučaj koji je izazvao puno medijske pozornosti je slučaj Katie Piper, koja je 2008. godine bila žrtva napada kiselinom iza kojeg je stajao njezin ljubomorni dečko. Od tada je imala gotovo 100 operacija i postala je aktivistkinja.

_69202239_464_sergey-filin

Umjetnički ravnatelj ruskog boljšoj teatra Sergei Filin napadnut je u siječnju 2013. godine.

NHS (National Health Service) statistike za Veliku Britaniju ne izdvajaju napade kiselinom. U 2011./2012. godini bilo je prijavljeno 105 bolničkih slučajeva  “napada korozivne tvari”, no ista kategorija obuhvaća puno više nego samo napad kiselinom.

Prema podacima Acid Survivors Trust International-a, bilježi se čak i 1500 slučajeva diljem svijeta svake godine. “Velika je vjerojatnost da će takvi slučajevi biti puno rijeđe prijavljeni”, tvrdi Jaf Shah, izvršni direktor ASTI-ja. “Većina žrtava ne prijavljuje ih policiji zbog straha od osvete.”

Shah tvrdi kako nam nedostatak čvrstih podataka o napadima kiselinom onemogućuje da prosudimo jesu li isti u porastu na globalnoj razini.

Indija ima veliki problem s napadima kiselinom. ASTI procjenjuje da se svake godine dogodi 1000 napada. Prije osam tjedana, vrhovni sud je kritizirao indijsku vladu zbog neuspjeha da reagiraju na problem.

Mohammad Jawad, plastični kirurg koji je pomogao obnoviti lice Katie Piper te radi sa žrtvama u Južnoj Aziji, kaže da je cilj zločina pokušaj uništavanja nečijeg identiteta.

_69196458_464_protest-man

 

 Prosvjedi u Srinagaru, u indijskom Kašmiru u siječnju 2013. godine.

Napadač time želi reći da ne želi ubiti žrtvu, već da je ima namjeru trajno unakaziti. To je situacija u kojoj se žrtva napada pretvara u živog mrtvaca i nerijetko predstavlja sivu zonu u očima zakona.

Jawad tvrdi kako se ovdje ne radi o pripadnosti religiji i kulturi. „Napadi se odvijaju u dijelovima svijeta gdje žene nisu osnažene te isti napadi predstavljaju ekstremni oblik nasilja u obitelji.“

Tvrdi da je od vitalnog značaja brzo liječiti opekline od kiseline.

„Prvih nekoliko sati je prilično važno.“ Šteta je već učinjena kada se toplinske opekline nanesu, no kada je riječ o kiselini koža nastavlja gorijeti dok se kiselina ne neutralizira.

Katie Gee i Kirstie Trup su potrčale u more oprati kiselinu sa svoje kože prije nego što je nanijela ikakvo trajno oštećenje. Iako u moru postoje razne bakterije, u konačnici je to bila dobra odluka, navodi Jawad.

Slana voda je oblik hipertonične otopine koje se koristi kako bi se neutralizirala kiselina. Agensi za čišćenje mogu isisati kiselinu iz tkiva u procesu obrnute osmoze.

Izgleda da su napadi kiselinom nerazmjerno uobičajeni u Južnoj Aziji. Kao i u Indiji, Shah sumnja da postoje “vrlo visoke” brojke u Afganistanu, ali o istima ne postoje službeni podaci. Bangladeš i Pakistan također imaju značajan broj slučajeva.

_69199741_85260660

  • Ameneh Bahrami, 24, napadnuta kiselinom od strane sveučiličnog kolege.                                              
  • Odbijala je njegove bračne ponude.
  • Oslijepila je na oba oka, 2007. godine se nakon tretmana u Španjolskoj vratila u Iran kako bi osudila napadača 
  • Slučaj se odvijao pod Šerijatskim zakonom.
  • Ameneh Bahrami je dobila slučaj 2008., a napadač je bio osuđen na sljepoću (no kazna se nije provela).
  • Nakon mnogo odlaganja i internacionalne pozornosti, oprostila mu je 201.1 godine.
  • Više o njezinom slučaju pročitajte  ovdje i ovdje.

_69196460_464_girls-acid-protest

Bangladeške žene žrtve napada kiselinom obilježavaju Međunarodni dan žena 2005. godine.

Kiselina se može prodati za samo jedan dolar ili 50 centi po litri, kaže Jawad.

U zemljama u razvoju napadi kiselinom uzrokuju još veću štetu. Voda može biti teško dostupna za nekoga tko traži oprati kiselinu. Ambulante koje tretiraju opekline su rijetke i veoma udaljene. Shah podsjeća kako je u Nepalu žena morala hodati “u apsolutnoj agoniji” 24 sata prije no što je uspjela primiti terapiju.

Problem nije samo Južna Azija. Tu su značajni napadi u Iranu. Prošle godine je u Kolumbiji zabilježeno 150 napada. I nedavna izvješća sugeriraju da su napadi u Italiji u porastu.

Čak i u zemljama gdje su zakoni postrožili, osude su ponekad teže izvedive u društvu u kojem dominiraju muškarci. U Pakistanu je žena umrla od posljedica napada kiselinom te je ostavila mobilni uređaj sa video porukom u kojoj je prozvala svoje napadače. Ali osumnjičeni – njezin muž, punica i punac – su bili oslobođeni.

Shah tvrdi kako žrtvama trebaju godine da se oporave. Njima će možda trebati nekoliko desetaka kiruških zahvata. Zatim je tu i psihička trauma. „Ako su žrtve izopćene iz obiteljske strukture njihova trauma je time još veća.“


Prevela i prilagodila: Tara Gudović

Izvor: BBC news magazine: How many acid atacks are there?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *