NOVIJI OBLICI AKTIVIZMA PROTIV SEKSUALNOG NASILJA NAD ŽENAMA

Prosvjedni mimohodi naziva „SlutWalks“ koje je novinarka Andrea Vukelić prevela kao “droljošetnje” krenuli su od Toronta i proširili se po ostalim zemljama i kontinentima kao novi oblik aktivizma za ženska prava i rodnu ravnopravnost.
„SlutWalks“ su javne akcije usmjerene na borbu za ženska prava te na osvještavanje rodne diskriminaciju u javnim prostorima. Svi postojeći oblici seksualnog nasilja od seksualnih komentara i uvreda do napada umanjuju osjećaj sigurnosti žena te im oduzimaju pravo na ravnopravno kretanje i korištenje javnih prostora što dodatno onemogućava društvenu ravnopravnost žena.
Kako je sve počelo? Djelatnik policije iz Toronta koji je držao predavanje na sveučilištu u siječnju 2011. godine komentirao je kako bi se žrtve silovanja trebale prestati oblačiti kao drolje da bi izbjegle silovanje i napade. Nakon toga se kanadska javnost upoznala i sa slučajem u kojem je silovatelju izrečena uvjetna kazna od dvije godine jer je žrtva prema objašnjenju suca bila našminka i nosila je izazovnu odjeću. Kao reakcija na ove događaje i na diskriminaciju i ponižavanje žena žrtava seksualnog nasilja u Torontu je 3. travnja 2011. organiziran prvi „SlutWalk“ na kojem je sudjelovalo više od 3000 ljudi. Uslijedilo je daljnje širenje pokreta po različitim dijelovima svijeta.
Dio sudionica i sudionika ovakvog oblika prosvjednog mimohoda je obučen provokativno, a neki u uobičajenim trapericama i majicama, ali s brojnim transparentima kojima šalju poruku i osvještavaju javnost. Maja Hrgović iz h-altera ističe transparent iz Toronta s natpisom: “Društvo nas uči kako da izbjegnemo silovanje, umjesto da pouči kako ne silovati.”
Sudionici i organizatori mimohoda objašnjavaju da su na ulice izašli kako bi ukazali na diskriminaciju žrtava seksualnih napada koje se još uvijek okrivljuje za ono što su proživjele te se na taj način krivnja prebacuje s počinitelja na žrtvu. Organizatori također naglašavaju žene i dalje ponižava zbog izražavanja seksualnosti dok je njihova poruka da svatko ima pravo oblačiti se kako želi bez da bude izložen vrijeđanju i napadu. Riječ „drolja“ nastoje prisvojiti i dati mu novo značenje odmaknuto od uobičajene stigme srama i poniženja .
SlutWalks su svakako doprinos borbi za ženska ljudska prava, ali su uporaba termina „drolja“ i seksualizirano oblačanje izazivali dvojbe i rasprave među aktivistima. Posebno je pitanje smatrate li da je Hrvatska spremna za ovakav oblik aktivizma i hoće li „SlutWalk“ uskoro biti organiziran u Hrvatskoj?
Ako te zanima ova tema komentiraj i pogledaj:
– h-alter: http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/nepostojeci-aktivizam-za-rodna-prava;
– stranicu pokreta SlutWalk Toronto: http://www.slutwalktoronto.com/;
– stranicu Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/SlutWalk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *