O NAMA

Hollaback! je međunarodni pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba. Ulično uznemiravanje  je jedan od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja i ujedno najmanje zakonski suzbijan. Komentari tipa „Hej mala, dobra guza“ do pipanja, vulgarnosti i uvreda uznemiravanje su svakodnevna, globalna realnost za žene i LGBTIQ  pojedince, ali se rijetko prijavljuju i kulturološki su prihvaćeni kao „cijena koju plaćaš“ zato što si žena ili homoseksualac/ka.
U Hollaback! pokretu, ovo ne prolazi.

Mi vjerujemo da svatko ima pravo osjećati se sigurno i samopouzdano bez da bude tretiran kao objekt.

Uznemiravanje žena i LGBTIQ osoba je neprihvatljivo ponašanje koje oblikuje kulturološko okruženje u kojem je rodno utemeljeno nasilje prihvatljivo. Postoji jasan legalni okvir za suzbijanje nasilja i iskorištavanja u obitelji ili na radnom mjestu, ali kada se radi o javnim mjestima – situacija se drastično mijenja. Do ovakvog nesrazmjera ne dolazi zato što je ulično uznemiravanje manje ozbiljno već zato što nije pronađeno pravo rješenje. Zamah tehnologije otvorio je nove mogućnosti borbe protiv uznemiravanja u javnim prostorima te nam je omogućio da se na taj način izborimo za ženska prava diljem svijeta.

Sakupljanjem priča žena i LGBTIQ pojedinaca na siguran i razmjenjiv način, Hollaback! kreira društveno utemeljenu inicijativu za suzbijanje uličnog rodnog uznemiravanja.

Hollaback! prekida tišinu koja je ovjekovječila seksualno/rodno nasilje. Zauzima stav da su svi oblici rodno utemeljenog nasilja neprihvatljivi i kreira stvarnost u kojoj imamo mogućnost izbora—i što je još važnije —mogućnost reakcije.

“Holla at”

u američkom slengu podrazumijeva uznemiravati nekoga (npr. dovikivanje „hej cure … mi sline!“) i zato je pokret nazvan „HollaBack!“ (=uzvrati). I mi u Hrvatskoj našim imenom „Reagiraj!“ želimo naglasiti da svatko ima pravo reagirati te time doprinjeti zaustavljanju uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba na javnim mjestima.