Aktivnosti

Biti u član/-ica Hollabacka znači volontirati = biti dovoljno lud(a) da vjeruješ kako se u svoje slobodno vrijeme isplati…

… pisati članke za blog, raspravljati o feminizmu i LGBT temama

… pratiti zakonsku legislativu oko rodne diskriminacije i uznemiravanja

…i organizirati razne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti i edukaciju o rodnom uličnom uznemiravanju.  Slijedi pregled naših dosadašnjih aktivnosti, složen prema temama:

 

ISTRAŽIVANJA I RADOVI O ULIČNOM UZNEMIRAVANJU

 

ISTRAŽIVANJE: Početkom 2012. pokrenule smo online istraživanje o uličnom uznemiravanju te skupile 500 anketa. Rezultati su u skladu sa statistikama drugih zemalja te potvrđuju visoku učestalost uličnog uznemiravanja, a izvještaj možete pročitati ovdje. Ovo istraživanje nam uz vaše priče pomaže da pokažemo kako uznemiravanje nije izmišljen,  benigan zločin, već nešto s čime se većina žena i LGBT osoba mora suočiti u svojem životu. Statistike iz istraživanja koristimo u našem daljnjem radu – člancima, edukacijama, promotivnim materijalima.

 

ZNANSTVENI DOPRINOSI: Ukoliko želite više saznati o ovoj temi ili baviti se uličnim uznemiravanjem u znanstvenom radu, možete pogledati:

– pregledni rad o uličnom uznemiravanju kojeg su napisale članice inicijative Martina Horvat i Barbara Perasović, a objavljen je u časopisu Sociologija i prostor;

– diplomski rad naše članice Ines Virag.

Ove radove kao i naše preporuke za daljnju literaturu pogledajte na sljedećem linku: http://croatia.ihollaback.org/podrska/literatura-istrazivanja/

 

PREZENTACIJE, EDUKACIJE: Otvorene smo za prezentacije i edukaciju o ovoj temi. Primjerice, 2013. smo sudjelovale na Anti-Fa u Puli i Vox Feminae u Zagrebu. U Puli je Jelena Čaušević govorila o uličnom uznemiravanju, o tome zašto se radi o društvenom problemu te načinima kako reagirati na njega, a u Zagrebu je Ines Virag predstavila Hollaback u sklopu predstavljanja inicijativa. Također smo održale prezentaciju u klubu Anomija, te izložile rad „Rodno nasilje kao oblik socijalne kontrole i kažnjavanja“ na Simpoziju „Društvo diskriminacije“, organiziranog od Kluba studenata sociologije Diskrepancija.

Održale smo i planiramo održavati radionice prilagođene raznim skupinama. Tako smo na Vox Feminae festivalu 2014. održale forum teatar prilagođen teen populaciji, a za Synergy Croatia radionicu za studente iz raznih zemalja, u sklopu treninga „.be ACtive and creaTIve, nOt discrimiNative!“.


KAMPANJE

KAMPANJA  SIGURNIJA MJESTA: Pokrenuta 2014., a traje dok god ima nesigurnih mjesta u gradu!

Ulično uznemiravanje, ili rodno uvjetovano uznemiravanje na javnim mjestima, ne prestaje nakon što ušetaš u zatvoreni  prostor. To može izazvati osjećaj bespomoćnosti i osobe koje dožive uznemiravanje šute o tome – osim ako imaju povjerenja u to da će osoblje u klubovima razumjeti problem i reagirati na prikladan način – a to je ono što u ovoj kampanji nastojimo postići.

 

U našem nastojanju da se stvori sigurniji Zagreb, radimo izravno s redarima i konobarima klubova.  Klubove koji pristanu sudjelovati u kampanji educiramo o specifičnim potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje, o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolazimo kroz role-play scenarije kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija.

Lista Sigurnijih mjesta

 

KAMPANJA O PROMATRAČIMA: Pokrenuta u ožujku 2012., a traje dok god ima pasivnih promatrača uznemiravanja…

Radionica - plakat 3

 

 

 

 

Zaustavljanje uličnog uznemiravanja se neće postići samo aktivnim uključivanjem žrtava – onih kojima se uznemiravanje   događa, već se moramo truditi uključiti i druge aktere. U ovoj kampanji usmjerile smo se na promatrače – osobe koje su slučajni prolaznici, a koji prečesto ignoriraju problem (prema našem istraživanju samo 2% slučajnih prolaznika je uskočilo u pomoć)…

Kampanja daje tehnološke mogućnosti za reakciju i educira o tome kako možemo pomoći:

  1. Na našem obrascu ili smartphone aplikaciji sada možete poslati i priču uznemiravanja kojem ste svjedočili, a ne samo kojeg ste sami doživjeli. To potiče razmjenu iskustava (ako ste intervenitali i uspjeli spriječiti uznemiravanje drugi uče na vašem primjeru) i jača solidarnost. Ta priča se također mapira, za razliku od „ljubičastih balona“ koji označavaju iskustvo uznemiravanja, radi se o „zelenim balonima“. Nažalost, njih za sada u Hrvatskoj još nema.
  2. Kada objavimo priču uznemiravanja na našoj stranici, automatski se pojavljuje zeleni gumb koji se zove „Čuvam ti leđa“. Klikom na taj gumb izražavate solidarnost!
  3. Na našim stranicama možete pročitati naše savjete kako reagirati kada primijetite uznemiravanje.

O predstavljanju kampanje možete čitati ovdje. Preporučujemo radi crteža koji su izrađeni na predstavljanju!

 

RAZNE AKCIJE PODIZANJA SVIJESTI O RODNOM UZNEMIRAVANJU

 

NATJEČAJ:  U želji da sakupimo radove koji se dotiču uličnog uznemiravanja u hrvatskom kontekstu, odnosno radove koji su lokalno prepoznatljivi tj. bliski hrvatskim građanima/kama, raspisale smo natječaj za slogan i vizualni prikaz, nakon kojeg smo izradile materijale s pobjedničkim radovima.

SPOT: Napravile smo spot kojeg smo 2013. objavile za 8. mart, Međunarodni dan žena. Spot je promotivnog i edukativnog karaktera, te prikazuje tri tipične situacije uličnog uznemiravanja i statistike iz našeg online istraživanja.

CHALK WALK: Ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu ispisivale smo naše poruke kredom, a bilo je i slučajnih prolaznika/ica koji su rado pomogli sa svojim idejama i crtežima. Pogledajte što smo to htjele reći kredom!

 

SLUTPARTY: U tjednu Zagrebačke povorke ponosa 2012.

flyer za slutparty

Ideja za Slutparty krenula je od toga da smo Hrvatskoj htjele približiti Slutwalk, međunarodni pokret koji upozorava na to da se za seksualno nasilje krivnja prebacuje na žrtvu – kako se obukla, gdje se kretala i sl, a za što nema opravdanja. Takvi mitovi, umjesto da pripadaju arhaičnim vjerovanjima kojima se danas samo smijemo, su vrlo živi i prisutni u Hrvatskoj u 21. stoljeću. Uz to, mislile smo kako bi bilo super surađivati sa Zagreb Prideom,  i rođen je Slutparty!

Najavu Slutpartija možete pročitati ovdje, a fotogaleriju ovdje.

 

Objavljeno: siječanj 2015.

Napomena – u proljeće 2016. slavimo 6 godina, a do onda obećajemo nadopunu ove stranice s novim aktivnostima!