Tko smo i što nas pokreće

Iako se Hollaback postava s vremenom mijenja(la), ono što povezuje sve članove/ice je želja za djelovanjem i aktivizmom, za pokretanjem promjena u području ženskih i LGBT prava, a posebno pravo na sigurnost i nenasilje. Feminizam je (postao) velik dio našeg identiteta, a volontiranje u Hollabacku jedan od načina da budemo aktivne/i na tom području. Pokrenule/i smo inicijativu Hollaback u Hrvatskoj kako bi osigurale/i prostor u kojem svatko ima mogućnost progovoriti o osobnim iskustvima rodno uvjetovanog uznemiravanja na javnim prostorima, kao i stvoriti mogućnost za raspravu, edukaciju i aktivizam o rodnoj ravnopravnosti – jer vjerujemo da svaka inicijativa može nešto promijeniti.

 

Ono što pak čini Hollaback ekipu“, tj. što nas nastavlja držati skupa su ideje koje naša grupna dinamika neprestano stvara. Hollaback nije samo zbroj doprinosa njezinih članova/ica, već naša zajednička energija: entuzijazam koji prenosimo jedni na druge, prijateljstvo koje nastaje iz suradnje, međusobno učenje i poticanje, aktivnosti koje se stvaraju kroz zajedničku raspravu… Sve što smo dosada pokrenule je u potpunosti volonterski, ali uspijevamo progurati projekte uz pomoć velikog entuzijazma i vječitog optimizma – do sada je uvijek svaka aktivnost / projekt bio jedan korak veći od prethodnog. Čest moto na našim sastancima je „Već ćemo se snaći, posložit će se…“ I uistinu se snađemo… U nekoliko godina uspjele/i smo povećati vidljivost problema nesigurnosti na javnim prostorima i rodno uvjetovanog uličnog uznemiravanja.

 

Sve/i koji dijele naše vrijednosti pozvani su priključiti se!

 

Iako imamo koordinatoricu inicijative (Barbara), te koordinatorice pojedinih aktivnosti/projekata, trudimo se održavati nehijerarhijsku strukturu u kojoj svatko/svaka ima pravo glasa i mogućnost da preuzme inicijativu sa svojom idejom. Pa krenimo s predstavljanjem abecednim redom, uz malu napomenu – nećemo izlistati sve aktivnosti koje pojedine članice/ovi rade, već samo ključni doprinos.

 

Ana Maria Filipović Grčić s nama je od kraja 2015. te je pokrenula suradnju s udrugom Code for Croatia na projektu izrade Krim karte.

Andrea Ljevar je aktivna u projektu Sigurnija mjesta, ali je dala svoj doprinos i u projektu “Sigurni kvartovi”, osmišljavanjem i provođenjem ankete za konobarice.

Barbara Perasović je inicijatorica i jedna od osnivačica Hollabacka. Koordinira aktivnosti inicijative i volontere/ke. Sudjeluje u organizaciji & provođenju aktivnosti, a od svih aktivnosti najviše voli provođenje radionica i edukacija. Najčešće predstavlja Hollaback u medijima.

Elizabeta Matković pridružuje se krajem 2013., u vrijeme kada razmišljamo o pokretanju kampanje Sigurnija mjesta. Od početka je entuzijastična oko kampanje, te svojim angažmanom motivira ostale i olakšava pokretanje i provođenje kampanje. Sudjeluje u edukaciji klubova te od jeseni 2014. preuzima koordinaciju ove kampanje.

Irena Rogina došla je na jedan Chalk Walk i ostala s nama 🙂 Sudjelovala je organizaciji radionica, u kampanji Sigurnijih mjesta te safety auditu u okviru projekta „Sigurni kvartovi“.

Lucija Mulalić piše na blogu, čak iz Finske u koju je otišla na studij najesen 2015. Prije Finske je bila aktivna i u projektu Sigurnija mjesta te je pomogla ostvariti akciju „Ulice pripadaju svima“.

Iva Čupić pridružila nam se krajem 2014., te je na njezinu inicijativu i veliki angažman organizirana besplatna radionica samoobrane na Dan žena.

Jasmin Majstorović u Hollabacku je od kraja 2014. godine, a velik doprinos je dao osmišljavanju i provođenju safety audita u okviru projekta „Sigurni kvartovi“. Jedan je od najpouzdanijih članova, kojemu nije teško iščitati ni najdosadnije tekstove 🙂

Jelena Čaušević, u Hollabacku od početka 2012., sudjelovala je u raznim aktivnostima: npr. bila je članica žirija u natječaju za slogane te gostovala na Anti-fa festivalu u Puli. Odgovorna je za sadržaj Facebook stranice. Uz Martinu Kalčić i Lorenu odgovorna i za sadržaj bloga – uređuje članke, a doprinosi i svojim, autorskim člancima.

Lorena Herceg sudjeluje u pisanju i uređivanju bloga, doprinosi svim našim projektima, a od jeseni 2015. predstavlja Hollaback kao suradničku organizaciju na projektu „Moje mjesto u zajednici“.

Martina Horvat je jedna od osnivačica Hollabacka. Na samom početku, kada smo još tražile pravi način funkcioniranja Martina je odigrala ključnu ulogu, najviše sa svojim  znanjem funkcioniranja civilnog društva u Hrvatskoj i usmjeravanjem naših ideja.

Martina Kalčić se pridružuje od jeseni 2013., te sudjeluje u kampanji Sigurnija mjesta, u prilagodbi materijala i edukaciji osoblja klubova. Njezina zasluga je Chalk Walk na Filozofskom fakultetu. Uz Jelenu i Lorenu je odgovorna i za sadržaj bloga: Osim aktivnog pisanja, koordinira volonterke koje pišu na blogu i uređuje članke.

Od zime 2015. s nama su još Ana Vitaus (pisanje za blog), Ivana Šalinović (Sigurnija mjesta, prevođenje za blog), Katarina Vidović (Sigurnija mjesta) i Sindy Čolić (pisanje i prevođenje blog, infografike/dizajn).