Osvrt na akciju Ulice Pripadaju Svima

Ove nedjelje volonterke i volonteri Hollaback! inicijative u Hrvatskoj prošetali su se ulicama Zagreba kako bi grad barem na trenutak učinili ljepšim i sigurnijim i njegovim građanima poslali pozitivne poruke. Glavna poruka iza akcije bila je ta da ulice Zagreba pripadaju svima, te da bi se svi trebali osjećati sigurno dok tim ulicama i hodaju. Naša Hollaback družina krenula je osvajati ulice Zagreba tako što se od Gornjeg grada spustila na Trg bana Jelačića, zatim krenula prema Cvjetnom trgu. Družili smo se ispred kina Europe te nastavili put prema Zrinjevcu, gdje je akcija i završila. Dijelili su se simbolični pokloni (čokoladice, bomboni, cvijeće i cd-i s glazbom) i osnažujuće poruke, a na nekoliko mjesta na našoj ruti kredom su se ispisivale poruke kojima se pokušalo doprijeti do građana i osvijestiti ih o problemima uličnog uznemiravanja te nasilja nad ženama. Građani su na akciju odgovorili zainteresiranošću i pitanjima o inicijativi, te nismo doživjele neke negativne komentare.

Iako Zagreb ima reputaciju sigurnog grada, nasilni incidenti ipak mu nisu strani. Možda svima najpoznatiji slučaj prerane smrti Luke Ritza na ulicama Zagreba, ili zadnje u nizu premlaćivanje mladog dečka nakon što je reagirao na uznemiravanje svojih prijateljica pokazuju nam da nesigurnosti i prijetnje na našim ulicama itekako postoje. I same se često vraćamo doma po noći te ponekad (ili uvijek) osjećamo nesigurnost i želju da što brže s ulice dođemo u sigurnost našeg doma. Za vrijeme izlazaka nekad trpimo neugodna dobacivanja u klubu ili na ulici, ili još i neugodnija i strašnija iskustva poput uhođenja ili prijetnji nasiljem. Ponekad do nasilja i dođe, te iako se učimo nositi sa svime time, uznemiravanje je nešto što ostaje stalno prisutno.

Hollaback_Ulice pripadaju svima_za web

Ulice su javni prostori koje koristimo svakodnevno, no mnoge se žene zbog uznemiravanja, nasilja i objektivizacije ne osjećaju dovoljno sigurno kao i muškarci kada se tim istim javnim prostorima i kreću. Od naizgled benignih komentara neznanaca do nasilnih prijetnji, mnogo je žena osjetilo neugodu, sram, ljutnju ili strah zbog takvih agresija, usmjerenih prema njima samo zato što su bile žene na određenom javnom prostoru. Iako takve agresije rade na tome da se žene isključi, marginalizira ili ponizi unutar javnih prostora, žene se aktivno bore u tome da stvaraju, definiraju i ponovno preuzimaju i zauzimaju prostore, te ih tako za sebe čine sigurnijima. Ova Hollabackova akcija može se shvatiti kao jedna od takvih akcija ponovnog preuzimanja prostora s ciljem da ga se pamti po lijepim stvarima, a ne onima prijetećima i nasilnima.

———————————————-

Napisala: Lucija Mulalić

 

Fotografija: Anita Nadj (http://anita-nadj.wix.com/anitanadj):

 

 

3dgovori na "

  1. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

  2. I am very happy to discover your post, This is an excellent post. It is really what I wanted to see, hope in future you will continue for sharing such a excellent post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *