Kako komentirati

Smatramo kako iznošenje vlastitog iskustva uličnog uznemiravanja hrabar čin. Divimo se ljudima koji imaju snage to učiniti i želimo da njihova iskustva maksimalno pridonesu osnaživanju.  Prečesto se onima koji su preživjeli seksualno nasilje ne iskazuje poštovanje koje zaslužuju. To želimo iskorijeniti pomoću naših kratkih savjeta za komentiranje priča:

1. Ne upotrebljavajte da si, mogao/la si, trebao/la si. Zadržite za sebe svaki savjet o tome što je osoba trebala napraviti u određenoj situaciji. Znamo da vi samo pokušavate pomoći, ali ulično uznemiravanje može kod ljudi dovesti do sumnje u sebe i ne trebaju još i vaš poticaj. Osim toga, savjeti o tome što je osoba trebala drugačije šalju poruku da je krivnja na žrtvi – ali za uznemiravanje / nasilje nema opravdanja, bez obzira na postupke žrtve.

2. Bez govora mržnje. Ako osjetite želju da ostavite komentar poput „zaslužila si to“ ili „ti si kuja, drolja, kurva“, nemojte nam to niti slati jer mi nećemo obratiti pažnju na takve sadržaje.

3. Debatirajte o idejama, ne o osobnim iskustvima. Ako objavimo na stranici ideju ili koncept koji vam se ne sviđa, dajte nam to do znanja. Ako objavimo nečije osobno iskustvo koje vam se ne sviđa, to je vaš problem. Mi mislimo da su ona dragocjena.