Predstavljamo dva nova projekta s fokusom na sigurnost javnih prostora: Analiza sigurnosti gradskih četvrti i Krim karta

Ulično uznemiravanje žena i LGBT osoba nema jednostavne uzroke. Važno je razumjeti rodni kontekst uznemiravanja u kojem raspravljamo zašto su upravo žene i LGBT osobe najviše izloženi uznemiravanju. U tom kontekstu govorimo o odnosima moći među spolovima (npr. možemo se zapitati zašto je „normalno“ da se muškarci obraćaju nepoznatim mladim ženama, bez traženja dozvole) i očekivanja od rodnih uloga (npr., možemo se zapitati zašto su česta meta maltretiranja osobe koje se odijevaju/ponašaju suprotno očekivanjima vezanim uz njihov spol). U Hollabacku smatramo da je rodni kontekst vrlo važan za razumijevanje uličnog uznemiravanja i shvaćamo uznemiravanje kao jedno od oblika rodnog nasilja. Trudit ćemo se ukazivati na vezu između uličnog uznemiravanja, nasilja nad ženama i LGBT osobama i drugih aspekta rodne neravnopravnosti – dok god je to potrebno. No i određeni okolinski faktori mogu povećati vjerojatnost da će doći do uličnog uznemiravanja – na primjer, moguće je da ista osoba bude češće uznemiravana u dijelu u kojem ima manje svjetla, u kojem javni prijevoz nije dostupan ili koji je većinom nenaseljen. Kada govorimo o uličnom uznemiravanju, važno je razumjeti i ovaj kontekst. Međutim, rodni kontekst se pritom ne smije izgubiti iz vida – okolinski faktori mogu djelovati ohrabrujuće na uznemiravatelja (npr. jer ima manje ljudi koji bi reagirali), ali sami za sebe ne uzrokuju uznemiravanje.

Kako bi pridonijeli/e razumijevanju uličnog uznemiravanja i pokrenuli promjene, pokrenuli smo dva projekta kod kojih je veći naglasak na okolinskim faktorima, odnosno na sigurnosti javnih prostora – Krim karta i analiza sigurnosti gradskih četvrti. U nastavku donosimo pregled oba projekta:

„KRIM KARTA“ – u suradnji s Code for Croatia

Na proljeće 2015. udružili smo snage s neformalnom inicijativom HrOpen ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku (Code for Croatia), koja radi postizanju što veće transparentnosti rada tijela državne i javne uprave, i pokrenuli projekt izrade Krim karte.

Glavni cilj projekta je informirati javnost o kretanju statističkih pokazatelja stope kriminaliteta u Republici Hrvatskoj. Po završetku projekta, građani i građanke će na internetskim stranicama projekta moći pregledavati kretanje kriminaliteta u njihovom gradu kroz intuitivni prikaz na „krim karti“ u internetskom pregledniku. Nekoliko primjera crime map-a iz drugih država možete pogledati ovdje i ovdje.

crime map


Podaci korišteni za prikaz bit će sastavljeni od statističkih podataka o pozivima i očevidima policije dobiveni od MUP-a: Za pristup informacijama koje posjeduju policijske postaje koristi se alat ImamoPravoZnati.org, web stranica pokrenuta u sklopu projekta Zahtjev za pravo na pristup informacijama (projekt već spomenute HrOpen ekspertne skupine Code for Croatia i GONG-a). Podaci, za koje se očekuje da će ih MUP proslijediti sukladno obavezama iz Zakona o pravu na pristup informacijama, biti će generalni i općeniti, dakle neće sadržavati osobne podatke ni počinitelja/ce ni oštećenika/ce. Zainteresirane/i smo isključivo za vrstu, učestalost kriminalnih radnji te sigurnost gradova koji će biti istraživani.

Krajnji cilj sakupljanja i mapiranja podataka o stopi kriminaliteta u Zagrebu i RH je istražiti i razumjeti okolnosti zbog kojih na određenim lokacijama dolazi do određene (i koje) vrste nasilja i koji su eventualni, gradski, propusti tome pridonijeli. Drugim riječima, s dovoljnom količinom podataka moći ćemo uočiti ima li gradska infrastruktura veze s količinom i vrstom nasilja, prvenstveno aludirajući na javnu rasvjetu, blizinu policijskih postaja i drugo i time pridonijeti razumijevanju faktora koji utječu na sigurnost javnih prostora. Kreiranje mape s označenim mjestima, stopom i vrstom nasilja služi i tome da se državne i ovlaštene službe upozore na postojanje problema i olakša njegovo rješavanje. Prikupljaju se razni podaci, a Hollabacku će biti posebno zanimljivi oni koji se mogu povezati s uličnim uznemiravanjem žena i LGBT osoba.

Projekt se odvija na volonterskoj bazi, a htjeli bi naglasiti kako je uloga ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku od izuzetne važnosti zbog njihovog nesebičnog angažmana ali i poznavanja IT tehnologija bez kojih je ovaj projekt neostvariv.

Više o projektu možete pročitati i ovdje: http://codeforcroatia.org/projects/krim_karta

 

Analiza sigurnosti gradskih četvrti „SIGURNI KVARTOVI“ – u suradnji sa Ženskom sobom

Glavni cilj projekta je analiza sigurnosti četvrti grada Zagreba te, na osnovi analize, povećanje sigurnosti i osnaživanje mladih u tim četvrtima. Kako se projekt održava na volonterskoj bazi, odlučile/i smo se za analizu u jednoj četvrti, no želimo da ovaj svojevrsni pilot projekt posluži kao poticaj za pokretanje sličnih projekata na širem gradskom području, ne samo u Zagrebu već i diljem Hrvatske.

Projekt je pokrenut na proljeće 2015. u četvrti Maksimir, te se provodi u suradnji s udrugom Ženska soba.

Maksimir


Analiza sigurnosti u četvrtima uključuje istraživanje i procjenu infrastrukture četvrti.
U istraživanje ćemo uključiti „korisnike i korisnice kvarta“: Mlade osobe koje borave u kvartu (učenike/ce iz učeničkih domova) te konobarice koje rade u kafićima u Maksimiru, a ispitat ćemo njihovu percepciju sigurnosti četvrti i njihova iskustva s uznemiravanjem i nasiljem na javnim mjestima općenito, kao i posebno u samom kvartu Maksimir. Procjena infrastrukture četvrti podrazumijeva obilazak četvrti uz vođenje evidencije prema unaprijed određenim kriterijima poput dostupnosti javne rasvjete, blizine javnog prijevoza i taxi stajališta, kvantitete i kvalitete seksističkih i homofobnih poruka i dr. Pritom je cilj procijeniti koliko navedeni kriteriji utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti.

Rezultati ove analize sigurnosti kvarta služit će za izradu akcijskog plana odnosno prijedloge poboljšanja sigurnosti četvrti, koji će se slati lokalnoj samoupravi, a u planu je i organizacija tribine na kojoj ćemo predstaviti projekt i akcijski plan.

Važno nam je uključiti ne samo lokalnu samoupravu, već i lokalno stanovništvo, prvenstveno korisnike/ce našeg istraživanja. Želimo ih osnažiti, tj. pomoći im u borbi protiv uličnog uznemiravanja, te iz tog razloga planiramo javno događanje u kvartu, radionice s učenicima i učenicama s ciljem učenja prepoznavanja i načina reakcija ulično rodno uznemiravanje i nasilje, te uključivanje kafića u Maksimiru u našu kampanju Sigurnija mjesta.

Prethodno opisana Krim karta može sadržavati različite podatke, ne samo službene statistike već i rezultate istraživanja, te planiramo uključiti i rezultate analize sigurnosti četvrti.

Razumijevanje faktora koji utječu na sigurnost javnih prostora i poticaj državnim službama i službama lokalne samouprave da rade na rješavanju potencijalnih problema zajedničke su točke oba projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *