PREDSTAVLJANJE POBJEDNIČKIH RADOVA!

O NATJEČAJU

 

Krajem prošle godine raspisale smo natječaj u 2 kategorije – slogani i slikovni prikazi.

Radovi su mogli odgovoriti na bilo koju od tema s kojima se susrećemo kada razmišljamo, do- ili pro-življavamo uznemiravanje na javnim mjestima, kao npr.  mitovi o rodnom nasilju, pomoć od strane slučajnih prolaznika i dr…

U konačnici, glavni cilj radova, ujedno i Hollaback pokreta, je vrlo ambiciozan ali za nas izuzetno važan: osvijestiti problem uličnog rodnog uznemiravanja i pozvati na nenasilje.

Razni radovi – meme, mace i sl. postoje na globalnom webu, dovoljno je samo googlati  Hollaback Facebook i web-stranice diljem svijeta. Ali, u Hrvatskoj smo na samom početku i željele smo zajedno s vama napraviti korak u prepoznavanju i progovaranju o rodnom uličnom uznemiravanju, na način da kreiramo radove koji su lokalno prepoznatljivi tj. bliski hrvatskim građanima/-kama.

O najboljem radu odlučivala je tročlana komisija, koju smo složile po principu: jedna članica Hollabacka, koja najbolje može procijeniti je li rad zadovoljava temu/cilj koje smo postavile, te dvoje vanjskih članova/-ica koji procjenjuju zadovoljavanje teme, a stručni su i po pitanju zadovoljavanja kvalitete slogana/slikovnog prikaza.

 

U nastavku predstavljamo pobjedničke radove:

 

SLOGAN:

ZAZVIŽDI NEnasilju!

 

Autorica: Kristina Posilović

 

Komisija – o najboljem sloganu odlučivali su:

Jelena Čaušević, članica Hollabacka

Sanja Galeković, pjesnikinja i lezbijska aktivistica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti

dr.sc. Mislava Bertoša, docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, područje znanstvenog rada: analiza diskurza, lingvistika i sociosemiologija

 

Autorica Kristina Posilović svoj je slogan je predstavila sljedećim riječima:

„Seksualno uznemiravanje kao jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja još se tolerira u našem društvu, a svakako najrasprostranjenije, neželjeno ponašanje koje ono obuhvaća jest i dobacivanje ženama na račun njihova izgleda ili zviždanje na javnim mjestima. Da se radi o važnom problemu koji se učestalo ponavlja pokazala je Belgija koja je 1. rujna 2012. uvela kaznu od 250 eura za one koji ženama na ulici dobace nešto vezano uz njihov izgled ili zazvižde. Hoće li Hrvatska slijediti belgijski primjer u skoroj budućnosti ili će i dalje pokrivati uši pred zvižducima nasilja?”

 

Hollaback na to kaže: lijepo rečeno! Zviždanje je ovdje preuzeto kao najčešći oblik, ali simbolički asocira i na sve druge, brojne oblike dobacivanja i stavlja ih u domenu uznemiravanja – nasilja, a ne u domenu u koje ga društvo najčešće stavlja – dobronamjernog komplimenta. Zviždanje bi bilo super – kada bi promijenili kontekst u kojem se događa.

Slažemo se s članicama komisije kako se radi o dobrom feminističkom sloganu, ali koji se nažalost ne dotiče LGBTIQ osoba. Teško je jednim sloganom obuhvatiti cijeli spektar rodno uvjetovanog uznemiravanja, te iako uznemiravanje žena i LGBTIQ osoba može imati iste uzroke, postoje i razlike. Ali to ne znači da se Hollabacku nećemo i dalje zalagati protiv uznemiravanja lezbi, gejeva, trans*.. osoba, a rado bi pokrenule i raspravu o tome što znači rodno nasilje, kako možemo zajednički nastupiti kad se borimo protiv njega, o tome što je zajedničko, a što različito kod nasilja usmjerenog prema raznim skupinama… a sve to s ciljem boljeg razumijevanja fenomena i suzbijanja nasilja. Ukratko: ovo je samo početak!

 

SLIKOVNI PRIKAZ:

Slikovni prikaz - 6a

 

Autorica: Ana Vlajčević

 

Komisija – o najboljem slikovnom prikazu odlučivali su:

Andrea Milanović, članica Hollabacka i voditeljica ureda u Centru za Ženske studije

Ivan Radović, student na Umjetničkoj akademiji u Splitu (i redatelj našeg spota)

Krešimir Kraljević, Kreativni direktor, Kudos Studio d.o.o.

 

Komisija smatra kako ovaj rad suptilno, no opet dovoljno jasno, prikazuje potrebu za priznavanjem tolerancije, različitosti i nenasilja na sličan način kao što društvo priznaje i nagrađuje ostale vrline poput hrabrosti, plemenitosti, uspješnosti itd. Izjednačavanje ovih vrijednosti s opće priznatim društvenim vrijednostima je izrazito kvalitetna poruka koju je autorica uspjela prenijeti kroz jednostavno oblikovanje identiteta koji nalikuju na natpisne ploče s nazivima ulica.

Osim što je ovaj rad zadovoljio standarde komisije po pitanju originalnosti, povezanosti s temom natječaja i kvalitete grafičke izrade, svidio nam se zbog iznimne povezanosti s Gradom Zagrebom – odmah prepoznajemo natpisne ploče s nazivima ulica.

 

Članice Hollabacka su krenule s maštanjem:

Zamislimo svijet u kojem smo manje orijentirani na povijesne ličnosti (čiji autoritet može biti upitan i ovisan o društvenoj interpretaciji), a više na vrijednosti kao što su prihvaćanje različitosti. Ili grad u kojem se manje raspravlja o tome kojem trgu dodijeliti ime (ne)slavnog političara, a više o tome kako grad napraviti sigurnim za SVE građane. Recimo, s dostupnim telefonima s kojih možemo nazvati policiju, policijom koja ne postupa s predrasudama, billboardima koji pozivaju na nenasilje umjesto seksističkih reklama, sugrađanima koji uskaču u pomoć…

Ili da imamo praznik koji označava početak proljeća – ili kolektivno zazivanje proljeća…

No dosta o tome, da ne bi zaglibili u kič 🙂

 

I KAKO DALJE?

 

Oba rada ćemo promovirati na našim materijalima.  Anu Vlajčević, autoricu slikovnog prikaza već smo angažirali za njihovu  grafičku izradu!

Pratite nas i dalje, jer vrlo brzo objavljujemo gdje i kada nas možete doći upoznati i uzeti si svoj primjerak brošure, platnene vrećice i ‘bookmarka’!

Jedan odgovor na "

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *