Priča: “Mi smo joj prišle i pitale je je li sve u redu”

Poslijepodne kao i svako drugo. Šetala sam s prijateljicom po gradu kad smo ugledale par kako se svađa. Neko vrijeme smo ostale samo promatrati, mislile smo da je možda samo obična svađa. No ubrzo smo čule curu kako pokušava dobiti svoje stvari nazad koje joj dečko ne želi vratiti. Stisnuo ju je čvrsto za ruku, ne dopuštajući joj da se pomakne i potpuno se ne obazirući na to što je ona postajala sve glasnija niti na to što joj izaziva bol. Nakon nekoliko trenutaka uspjela se otrgnuti od njega i vrlo uznemirena otišla na drugi dio trga. Moja prijateljica je otišla do nje da je pita da li je sve ok. Nakon što joj je cura rekla da joj bivši dečko ne želi vratiti stvari i da ju je udario, uz njenu suglasnost pozvale smo policiju da pitamo koja je najbliža policijska postaja. Dečku smo rekle da zovemo policiju, na što je ostavio stvari bivše cure na klupi i otišao. Uzele smo njene stvari, dala sam curi maramicu da pokupi krv iz nosa i uputile smo se prema najbližoj policijskoj postaji. Dok smo tako hodale, u jednom trenutku se nasilnik pojavio pored nas, očito nas je pratio. Neko vrijeme je samo hodao s nama pokušavajući „urazumiti“ svoju bivšu djevojku. Nakon što je vidio da ne uspijeva, pokušavao je doći do nje. Stajala sam između njih dvoje, tako da me je pokušavao odgurnuti kako bi došao do nje, a ja onda gurala njega dalje od nje. Nisam ga niti jednom pogledala, samo sam se postavila kao zid između njih dvoje i vodila nas ravno na policiju. U jednom trenutku joj je rekao da ne može to raditi, da su godinu dana već skupa, na što sam mu ja odgovorila da to što su godinu dana skupa ne znači da je ona postala njegovo vlasništvo. Par koraka od ulaza u policiju ju je uspio zgrabiti na što smo odmah moja prijateljica i ja uzele njegove ruke i uspjele je nekako otrgnuti od njega! Ušle smo u postaju, on je sam ušao s nama (?!). Žrtva je prijavila nasilje i pokazala na svog bivšeg dečka kao počinitelja. Kad je policajka pozvala nasilnika da pokaže svoju osobnu, on je vrlo umiljatim i smirenim glasićem rekao da nije ništa uradio. Na policajkino pitanje zašto onda njen nos izgleda tako, odgovorio je da je prhlađena i da joj je nos uvijek takav kad se prehladi te da se on već nekoliko dana brine o njoj. Licemjerju jednostavno nikad kraja, pomislila sam. Cijeli proces je trajao oko sat i pol vremena, sve smo bile jako uznemirene, iako prijateljica i ja nismo niti dale naslutiti koliko smo bile preplašene u tim trenutcima.

Ispostavilo se da je dečko bio nasilan prema curi dok su bili u vezi, te je jednom završila u bolnici. Ali „samo“ kad je pio. Nakon što ga je pokušala ostaviti, čekao ju je ispred vrata stana, ispred fakulteta i na ostalim mijestima po kojima se kretala. Ona je bila preplašena i nije više to mogla izdržati te je ovaj put uz pomoć mene i prijateljice ipak otišla na policiju. Uzeli su njenu izjavu, zatim njegovu, zatim od mene i prijateljice koje smo bile svjedokinje. Rekle smo sve što smo vidjele, što nije uključivalo i to da ju je udario jer smo očito došle nakon toga. No njegovo nasilno ponašanje uopće nije upitno s obzirom na to kako je žrtva izgledala, s obzirom kako je agresivan bio taj dan i s njom i s nama koje smo joj pokušale pomoći.
Dok smo davale izjavi u pričale s policajcem, saznala sam da je u ovim slučajevima moguće podići prijavu nakon čega žrtva dobiva zaštitu na osam dana u obliku zabrane prilaska nasilniku. Nakon toga posao policije je završen i slučaj ide na sud koji će odlučiti o kazni. No na sud se treba dugo čekati. Pitala sam šta je s periodom nakon što zabrana prilaska istekne i prije nego slučaj ode na sud… Odgovor je glasio „u tom periodu, tko živ – tko mrtav“. Policajac je izjavio vrlo jasno neslaganje s tako bizarnim zakonom, no rekao je da policija mora raditi u skladu sa zakonom, „koji očito tolerira nasilje prema ženama“ – završila sam njegovu rečenicu.
Da li je žrtva nasilja podnijela prijavu protiv počinitelja ili ga je pustila s opomenom, ne znam. No u svakom slučaju, prijateljica i ja smo reagirale najbolje kako smo mogle. I postupila bih tako svaki put!
[got_back]