Priča od Andreje

Bio je to jedan od toplijih zimskih dana jedne veljače, kada sam umjesto redovno nošenog dugog kaputa, obukla jaknu, jakna dakle, seže do kukova. Ostatak odjeće je bio isti kao i proteklih dana, naime ne podnosim hladnoću i oblačim se kao medvjed: štrample, tajce i sto slojeva svega.

  • Išla sam na trg odmah iza one uobičajene gužve oko 8: 30, tramvaj je bio pun, ali ne prepun, dovoljno da te stalno netko gurka i da se nakon nekog vremena oglušiš na reagiranje svakog random dodira. Stajala sam na početku 17-tice, i gužva se polako razišla negdje oko Frankopanske, a ja sam i dalje, kao i do tada samo piljila kroz prozor, naslonjena na radijator, međutim random dodiri su me sad zasmetali jer više nije bilo toliko gužve da se netko treba nužno očeškati o mene, i dok sam se tako par puta pomakla lijevo-desno, u jednom trenu spustim pogled da pogledam na mob, gospodin srednjih godina (ne bih rekla više od 36), znatno viši od mene (sigurno bliži 190 nego 186), drži svoju ruku u mom međunožju. U tim trenucima jednostavno ne znaš je li to stvarnost ili ti se pričinjava! Zgrožena i po uklanjanju njegove ruke, strogo sam ga pogledala i poviknula: ” pa jeste vi normalni”, na što mi se on potpuno mirno nasmijao i izašao brzim korakom. I ja sam izašla, ali mi u tom trenu nije bilo do trčanja, u ostalom već sam kasnila na fax.

Uobičajena pipkanja „starih deda“ po stražnjici nisu bila nešto novo. Više puta se u tramvaju, baš oko trga znalo dogoditi da uđe nekakav manijak, s jednom nogom u grobu, i pipka „mlađe tete“. Više puta sam i doživjela da se sve žene u tramvaju okrenu protiv takvog i izbace ga na idućoj stanici, međutim, ova situacija me ostavila posve začuđenu: prvo iz razloga što se radilo o mlađoj osobi, a drugo što me i najviše uplašilo, je da je gospodin ostao posve miran i time mi još više ulio strah u kosti i dao mi do znanja da mu ne mogu ništa. Treće je i najosjetljivije: da je za razliku od svih „dedeka“ on bio toliko bezobrazan i lud da nekoga dodiruje sprijeda!
p.s. u to vrijeme nisu snimali u tramvajima

[got_back]