Priča: “…U redu uzvratiti, založiti se za sebe, svoj osobni prostor i svoje tijelo, bez obzira hodate li s burkom ili u bikiniju”

Prije nekoliko godina sam sudjelovala na jednoj radionici Hollabacka u Zagrebu i ovom prilikom se želim zahvaliti za iskustvo i znanje koje ste nesebično podijelili sa mnom.
Priče i savjeti koje sam tamo čula ohrabrili su me i podučili kako se postaviti u svakodnevnim situacijama nasilja na ulici, u klubu, na poslu. Na radionicu sam i došla upravo u nadi da ću moći podijeliti svoje frustracije s nekim tko razumije. Frustracije koje su se nakupljale tijekom godina odmicanja od nepoznatog muškarca koji stoji preblizu, pravljenja da ne cujem seksističke komentare na ulici, kiselog osmijeha na neprimjerene komentare kolega.
Moje frustracije su nestale onoga trena kad sam uzvratila pogledom na meni neprimjeren pogled, postavila pitanja: “Zašto me dodiruješ?” i “Oprostite, ste upravo rekli?” i naposlijetku prijavila policiji kada, unatoč jasnom odgovoru i odbijanju, osoba nije prestala vrsiti cyber nasilje na svim mogućim socijalnim mrežama. Uzvratiti na dostojanstven i miran način je najbolja taktika nosenja s uličnim ili s bilo kakvim drugim nasiljem.
I razgovarajte o tome , i žene i muskarci trebaju znati da je u redu uzvratiti, da je u redu založiti se za sebe, svoj osobni prostor i svoje tijelo, bez obzira hodate li s burkom ili u bikiniju.