Priče – REAGIRAJ!

U istraživanju kojeg upravo provodimo (upitnik) tražimo ispitanike i ispitanice da opišu svoje iskustvo uznemiravanja na javnim mjestima. U nastavku ćemo objavljivati te priče  – naravno samo one za koje smo dobili suglasnost da ih objavimo, poštujući  pri tome  anonimnost naših ispitanika i ispitanica.

 

Kako vidimo iz  do sada prikupljenih priča, uznemiravanje uključuje širok spektar neželjenih interakcija. Često izaziva strah, ljutnju, osjećaje narušavanja privatnosti… Neki nisu uznemireni već su određene interakcije doživjeli kao kompliment – kao što smo već pisali (vidi Često postavljana pitanja) smatramo da upravo subjektivni doživljaj osobe koja je doživjela neko  ponašanje definira granicu između uznemiravanja i poželjnih interakcija. Neke priče govore i o fizičkom napadu te tu više ne govorimo o uznemiravanju već o nasilju. Čitajući te priče, i sami postajemo ljuti.

Ali, Hollaback stranica je upravo tu kako bi se dijelila ovakva iskustva i zato smo “Hollaback!” prevele s “Reagiraj!”.

Ne možemo i ne želimo tražiti od vas da reagirate u onom trenutku kad se uznemiravanje događa. Normalno je da se tada ne možemo snaći, da smo nesigurni, uplašeni, previše iznenađeni ili ljuti. Svaka situacija je specifična i ponekad je ignoriranje sigurnije jer postoji mogućnost da u suprotnom izazovemo još gore uznemiravanje ili napad. Ali možemo tražiti da Reagirate! tako što ćete podijeliti svoje iskustvo. Dijeljenjem priča možemo potaknuti raspravu o poštivanju granica & (ne)toleranciji na nasilje, vidjeti da se to događa i drugima, zajednički razumjeti uzroke i širiti svijest da se radi o ponašanju kojeg ne toleriramo.

Zato jako cijenimo i zahvaljujemo svima koji su našli vremena da s nama podijele priču.

I pozivamo sve da Reagiraju!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *