Prijave silovanja i odgovornost medija

U Sjedinjenim Američkim Državama ovih se dana sa obnovljenim žarom piše o silovanjima (seksualnim zločinima) na sveučilišnim kampusima kao i o mogućim lažnim optužbama za iste. Interes je potakla priča koja je u studenom objavljena u magazinu Rolling Stone. U njoj, studentica prve godine Sveučilišta u Virginiji iznosi svoje užasno iskustvo u detalje. Naime, tzv. Jackie ispričala je kako su je na njenoj prvoj godini fakulteta grupno silovala sedmorica studenata, inače pripadnici Phi Kappa Psi bratstva, za vrijeme njihovog tuluma. Priča je međutim, dobila publicitet iz drugog razloga. 

Tri tjedna nakon objave, dotično bratstvo je u javnost pustilo obavijest u kojemu su pobili neke ključne navode kao primjerice mjesto gdje se navodno silovanje odvijalo. Sama Jackie poslije je izjavila kako više nije sigurna jesu li silovatelji doista pripadnici tog bratstva. Najviše se kritika ipak upućuje (ne)profesionalnosti Rolling Stone-u koji se nije potrudio u to vrijeme kontaktirati napadače, bratstvo ili bilo koju osobu koja je znala za napad te od njih tražiti izjavu. Rolling Stone se od toga branio kako su htjeli ispoštovati Jackienu molbu da ih se ne kontaktira zbog njenog straha i poniženja.

rap_stats

Tad su krenuli mnogi članci kao i komentari gdje se Jackie proziva „lažljivicom“ te kako samo slijedi „trend“ lažnih prijava silovanja. Ne ulazeći u diskusije zašto bi ijedna žena htjela steći „popularnost“ zbog toga što je bila silovana (dok se znaju motivi napadača koji negiraju zločin), ove optužbe problematične su i na mnogim drugim razinama. Silovanje je zločin koji je u najvećoj mjeri neprijavljivan baš iz osjećaja srama i poniženja kojeg osjeti većina žena koje odluče progovoriti o tome. Nadalje, prisutno je i veliko nepovjerenje u sustav koji ih diskriminira te strah od linča javnosti koja ih često optužuje kako su same krive za to. Tvrdnje da žrtve samo obmanjuju javnost i šire laži dodatno pojačavaju ionako prisutan strah neke sljedeće žrtve koja se nalazi pred odlukom prijaviti li slučaj ili ne.

Lažne prijave silovanja iznimno su rijetke. Huffington Post navodi kako je vjerojatnije da je muškarac doživio seksualno nasilje nego da je lažno optužen za isto. Prema istraživanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, 21% heteroseksualnih muškaraca u SAD-u doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja u nekom trenutku svog života. Druga istraživanja sugeriraju da jedan od šestero dječaka bude seksualno zlostavljan prije osamnaeste godine. Taj broj sigurno je veći uzevši u obzir da muškarci prijavljuju seksualno zlostavljanje još rjeđe od žena.

Broj lažno prijavljenih silovanja značajno je manji. Državni centar za progon nasilja nad ženama objavio je da se prijave lažnih silovanja kreću 2-8%. Taj postotak je manji kada se uzmu u obzir sva silovanja koja se uopće ne prijave kao i silovanja koja su se dogodila, ali gdje je žrtva uslijed mutnog sjećanja krivo prepoznala napadača i optužila drugu osobu.

rapists

 

Što nas dovodi do drugog problema – krivo sjećanje. Mnogi smatraju kako Jackie s početka priče laže jer se ne može sjetiti svih detalja i nije sigurna u neke pojedinosti koje je iznijela u Rolling Stone-u. Argument da je Jackiena priča neistinita radi njenog „lošeg“ sjećanja ne samo da nije vjerojatan već je i znanstveno neutemeljen. Psiholog dr. David Lisak, inače stručnjak na području seksualnog zlostavljanja, tvrdi za Huffington Post kako nije neobično da osoba koja je proživjela traumu ima fragmentirano sjećanje i poteškoće sa detaljima tog događaja. U tom trenutku sva pozornost žrtve usmjerava se na ono što se doživljava kao prijetnja – u ovom slučaju napadač. Tako se primjerice žrtva može sjećati majice koju je napadač nosio, no u isto vrijeme biti nesigurna u vezi mjesta ili vremena samog napada.

Ovakvo nepoznavanje činjenica, kao i brojni mitovi koji se vežu uz silovanje i njihove žrtve pridonose njihovom neprijavljivanju što istovremeno povećava vjerojatnost da napadač ponovi zločin. Kako se silovanje percipira u društvu dovoljno govori činjenica da su od tri bliske osobe, njih dvije nagovarale Jackie da NE prijavi napad jer će im eto, posljedično, biti onemogućen odlazak na buduće zabave okolnih bratstva na kampusu.


Napisala: Lorena Herceg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *