Reina priča:”… meni onaj sram kad moram dozvati vozača ili viknuti prolazniku nikad zapravo nije nestao – kao da ja radim nešto loše

Nekoliko puta u životu mi se desilo da na plaži ili u prirodi pričam s prijateljicom ili čak putujem u polu praznom autobusu i okrenem glavu i vidim muškarca kako masturbira sa strane, promatrajući mene ili nas. Kad odrasteš naučiš se nekako nositi s tim, mada meni onaj sram kad moram dozvati vozača ili viknuti prolazniku nikad zapravo nije nestao – kao da ja radim nešto loše.

Međutim kraj moje srednje škole se dešavalo, i vjerojatno još traje jer i tada je to bio naslijeđen problem, nešto što mi se gadi ne samo radi tog jednog pojedinca nego reakcije cijelog društva na njegovo ponašanje. Naime, u Splitu odmah ispod poznate Marjanske šetnice nalaze se dvije srednje škole. Kad god vrijeme dozvoli tjelesni odgoj se održava upravo na Marjanu. Ako pubertet nije dovoljno neugodan, trčanje na otvorenom dok sve tvoje neuspjehe i slabosti gledaju slučajni prolaznici će ga svakako učiniti takvim. Ali dobro, to je dio programa. Ono što svakako nije dio programa je muškarac koji se krije iza stabala i masturbira dok se mi rastežemo i trčimo. Upozoreni smo na njega kad izađemo van – eto da znate, i on je tamo, ne dajte da vas uznemiruje, ako vam priđe javite nam. Kao da to što radi nije dovoljno?

Kako će netko reagirati na njega je čisto stvar pojedinog profesora i mi smo imali profesore koji bi ga potjerali i profesore koji bi nam samo rekli da ga ignoriramo. I to tako ide dalje. Jedini koji na to reagiraju pravim bijesom su prolaznici koji imaju djecu i vjerujem da je bilo i poziva policiji ali ili se oni izmjenjuju ili mu nitko ništa ne može, jer svaka generacija prolazi kroz isto. Dok se to dešavalo ni ja, a vjerujem ni moje prijateljice, nismo puno razmišljale o tome, prihvatile smo to kao nešto normalno i tek kad ti se desi kad si sama u toj situaciji shvatiš kako to zapravo nije nebitno, kako on radi nešto loše, a svi samo slježu ramenima kao da se tu ništa ne može i mi se samo moramo naviknuti na to i ONDA će sve biti u redu.
[got_back]