SIGURNIJA MJESTA

ANGAŽIRAMO LOKALNE KLUBOVE I KAFIĆE 
U BORBI PROTIV ULIČNOG UZNEMIRAVANJA

 

Početkom 2014. pokrenuli smo KAMPANJU SIGURNIJA MJESTA, s ciljem stvaranja  mreže neprijetećih i i podržavajućih mjesta u našem gradu.

 

Ulično uznemiravanje, ili rodno uvjetovano uznemiravanje na javnim mjestima, ne prestaje nakon što ušetaš u zatvoreni  prostor. To može izazvati osjećaj bespomoćnosti i osobe koje dožive uznemiravanje šute o tome – osim ako imaju povjerenja u to da će osoblje u klubovima razumjeti problem i reagirati na prikladan način.

 

U našem nastojanju da se stvori sigurniji Zagreb, radimo izravno s redarima i konobarima klubova.  Nakon što klubovi pristanu sudjelovati u kampanji, raspravljamo i educiramo ospecifičnim potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje,o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolazimo kroz role-play scenarije specifične za svako mjesto kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija. Klubovima se također daju edukacijski materijali koji služe kao koristan alat za osoblje u situacijama u kojima se pojavljuju pritužbe u svrhu osiguranja sigurnijeg prostora. Taj paket uključuje jednostavne naputke što učiniti i ne učiniti u razgovoru sa žrtvom uznemiravanja, letak sa statistikama o uličnom uznemiravanju, službeni Hollaback! vodič za poslodavce za sprečavanje uličnog uznemiravanjai plakat za klub, kako bi se svima koji ulaze dalo do znanja da je takvo uznemiravanje neželjeno.

 

 

 hollaback_poster_sigurnija mjesta

 

Ulično uznemiravanje je sveprisutan oblik rodno uvjetovanog nasilja koje se događa ženama i LGBTQ pojedinaca. Oko 90%  žena u svijetu doživjelo je ulično uznemiravanje u nekom trenutku svojeg života. Takva stvarnost ozbiljno ograničava slobodu kretanja žena i pripadnika LGBTQ pojedinaca, uzrokuje visoku razinu anksioznosti i služi kao podsjetnik da ih društvo još uvijek smatra građanima drugog reda. Stalna prijetnja nasiljem često može spriječiti one koji su maltretirani da se zauzmu za sebe.

Poticanjem vlasnika klubova/kafića da kao prioritet postave sigurnost žena i LGBTQ osoba, Hollaback! Hrvatska se nada da će poticati okruženje u kojem se uznemiravanje neće tolerirati na niti na ulici niti u zatvorenim prostorima.

 

 

 

Za više podataka ili ako sami želi sudjelovati u kampanji, nam se obratite na e-mail [email protected]