Što je to riot grrrl?

Za sve vas koji niste znali, riot grrrl je bio feministički underground punk pokret koji je je počeo 1990ih godina u Americi te se nikad zapravo nije ugasio, a njegove prakse možemo vidjeti danas u nekim feminističkim grupama i aktivnostima, čak i u Hollabacku! Pokret je bio povezan sa punk glazbom, koja je poslužila kao idealan medij za prijenos političke poruke koju je riot grrrl pokret nosio. Djevojke koje su bile aktivne na punk sceni shvatile su da je cijela punk subkultura koja bi trebala biti kritika mainstream kulture zapravo patrijarhalna isto kao što je to i bila mainstream kultura. Djevojke su se shvaćale kao grupie djevojke na sceni tj. kao pratnja i obožavateljice muških bendova. Također, kad bi neke grupe imale žensku članicu koja bi svirala s njima, često se ta grupa nije doživljavala ozbiljno.  Frustrirane takvim ponašanjem i nedostatkom žena na punk sceni, Tobi Vail i Kathleen Hanna odlučile su to promijeniti. Formirale su riot grrrl bend Bikini Kill te počele svirati i pjevati o seksizmu, mizoginiji, rodnom nasilju te o potrebi ohrabrivanja mladih žena da promijene svoju patrijarhalnu okolinu. Uskoro su i druge djevojke diljem Amerike počele formirati bendove te pisati feminističke fanzine. U to doba internet nije bio toliko popularan pa su se printali fanizini i koristili se za dogovaranje, prenošenje poruka te upoznavanje. Fanzini su bili puni feminističkih poruka ohrabrivanja mladih žena te su  približili feminizam (koji je tada predstavljao nešto akademsko) ženama svih  dobnih i društvenih skupina. Riot grrrl je također bio pokret ohrabrenja i samoprihvaćanja adolescentica koje su kroz ideju riot grrrla stekle samopouzdanje u najtežem razdoblju adolescencije. Svaka je djevojka mogla pisati svoj fanzin te u njemu iznijeti svoje najintimnije misli, napisati što je za nju riot grrrl te se kroz fanzin zbližiti s drugim djevojkama koje su međusobno čitale fanzine te ih distribuirale. Riot grrrl pokret je stvorio kolektivni identitet djevojaka diljem svijeta kojima je bilo dosta da ih se zanemaruje, diskriminira, uznemirava i ne shvaća ih se ozbiljno jer su žene. Uz to što su djevojke organizirale koncerte čiji su se prihodi donirali autonomnim ženskim kućama, također su sudjelovale u pro-choice demostracijama te održavale sastanke i organizirale razna predavanja pa čak i riot grrrl konferenciju. Skoro svaki grad u Americi je imao svoju riot grrrl grupu koja je održavala sastanke na kojima su se djevojke međusobno ohrabrivale da počnu svirati instrumente te same stvaraju svoju scenu; ti su sastanci također izgledali kao sastanci grupa podrške jer su na njima djevojke iznosile svoje osobne probleme koji su bili povezani sa seksizmom u njihovim svakodnevnim životima te su tako pružale podrušku jedna drugoj. Pokret su nazvale riot grrrl jer su željele izraziti gnjev i ljutnju te zato što su smatrale da je riot grrrl bio djevojački pokret iako su u njemu sudjelovale djevojke od 15 godina te isto tako žene od 30 ili više godina.

RiotGrrrl

Od različitih demonstrativnih i organizacijskih aktivnosti kojima su se bavile, također su radile razne sitnice poput umetanja raznih poruka u „beauty“ časopise na javnim mjestima; poput “lijepa si takva kakva jesi i ne trebaju ti proizvodi za mršavljenje u ovom časopisu“, osmišljavale su različite slogane koji su pozivali na ohrabrivanje i samoprihvaćanje te su ih pisale po gradu ili su ih printale na majice. Npr. „Riots not diets“ [1] i „Start a revolution, stop hating your body.“[2] Često su jedna drugu upozoravale na seksualna zlostavljanja koja su se događala na javnim mjestima kroz koja su se kretale te su se međusobno štitile isto kao što su uvijek javno imenovale muškarce na sceni koji su ih često uznemiravali dovikivajući im razne seksističke primjedbe. Na koncertima su uvijek pozivale djevojke u prve redove, te su tako cure postale većina na punk koncertima. Većina djevojaka je prihvatilo svoju ženstvenu stranu te su to pokazivale kroz stil oblačenja koji je kombinirao neke punk elemente poput vojničkih čizama sa nekim djevojačkim i djetinjastim elementima poput „kečkica“ ili ukrasa nježne roze boje.

RiotGrrrl1

Njihov pokret se povezuje s trećim valom feminizma jer su se bavile pitanjima „kulture silovanja“ koja se tada nije preozbiljno shvaćala na državnoj razini (niti se još uvijek ozbiljno shvaća), pitanjima reproduktivnih prava žena, pitanjima portretiranja i stereotipiziranja žena u medijima, pitanjima objektivizacije i eksploatacije ženskog tijela te su se međusobno ohrabrivale da progovore o tim problemima koji su se zanemarivali.

Što je riot grrrl značio meni kad sam imala 16 godina?

Pa, mnogo, jer me u to vrijeme nitko nije naučio što je to feminizam te da je imidž ljepote i mršavosti koji nam se svakodnevno nudi u mainstream medijima društveno nadmetnut. Riot grrrl me kroz glazbu osvojio kao tinejđericu te sam shvatila da uz glazbu, ima još jaču poruku za mene kao mladu ženu u procesu razvoja i samoprihvaćanja. Danas imam 23 godine te  i dalje simpatiziram ideje riot grrrla i ne mislim da je stvar samo u slušanju riot grrrl grupa. Ideja je ostala živa, iako su se bendovi raspali, jer kako smo naučili u V for Vendetti  –  ideje su neprobojne. Kao tinejđerica sam naučila što je to feminizam i što mi znači kroz riot grrrl scenu te nisam morala čitati feminističke klasike za to, iako sam kasnije, pogotovo na fakultetu osjetila potrebu za čitanjem klasičnih feminističkih djela i dodatnim obrazovanjem o feminizmu. Sretna sam što mi se dogodio riot grrrl koji je bio toliko raspršen i nije imao nikakvu hijerarhiju te su ga mogli prihvatiti  svaki muškarac ili žena koji su se poistovjetili s idejom koju je pokret prenosio. Mislim da me riot grrrl vodio u pravom smjeru kroz adolescenciju. Učio me da prihvatim sebe i svoje tijelo, da uvijek budem glasna i kažem što mislim, da budem ljuta na nepravdu, te da se zauzmem za sebe i da me se shvaća ozbiljno. Također, neke su se moje prijateljice poistovijetile sa idejom riot grrrla te smo ko adolescentice imale vlastitu „grupu podrške“ te smo se međusobno štitile.

Scena se raspala i riot grrrl djevojke su prestale pisati fanzine, ali su počele  pisati blogove te se mnoge mlade djevojke i danas poistovjećuju sa idejom riot grrrla. Postoje različiti lady festovi te nije toliko čudno vidjeti djevojku kako svira gitaru ili neki drugi instrument. Također  žene diljem svijeta počele su se organizirati na različite načine  u svim aspektima društvenog života. Ideja je također živa kroz  Hollaback! u većini dijelova svijeta koji ima sličnu ideju koja je još progresivnija, te omogućava ženama dijem svijeta da se međusobno organiziraju te raspravljaju kako seksizam utječe na  njihov svakodnevni život. Također, isto kao što su se riot grrrl djevojke međusobno štitile, takva je i ideja hollabacka!, podijeliti priču te shvatiti da je uznemiravanje žena ozbiljan problem rodnog nasilja protiv kojeg se treba boriti lokalno, ali i globalno. Vrijeme je da se razvije svijest o problemu uličnog uznemiravanja i rodnog nasilja te da rasprava o tom problemu prestane biti underground već da postane mainstream.

 

Ines Virag


[1] Nered a ne dijeta

[2] Pokreni revoluciju, prestani mrziti svoje tijelo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *