UN-ovo istraživanje nasilja nad ženama u šest azijskih država

_69734056_68265930Gotovo četvrtina  ispitanika anketiranih u  UN-ovom istraživanju o nasilju nad ženama u dijelovima Azije priznalo je barem jedno silovanje. Istraživanje je pokazalo kako su silovanja osobito česta unutar veze ili braka, a jedan od deset muškaraca priznao je i silovanje žene koja nije njegova partnerica.
Deset tisuća muškaraca iz šest azijskih zemalja sudjelovalo je u istraživanju. To je bilo prvo takvo istraživanje koje je obuhvatilo više zemalja kao i razloge koji stoje iza nasilja. Nešto manje od polovice ispitanika koji su priznali da su počinili silovanje, reklo je kako su to učinili više puta.
Učestalost silovanja variralo je među državama. U Papui Novoj Gvineji 62% ispitanika priznali su prisilni seksualni odnos sa ženom. Najmanje ih je bilo u urbanim područjima Bangladeša s 9.5% ispitanika i Šri Lanke s 14.5%. U Kambodži, Kini i Indoneziji taj se raspon kretao od 20 do 50% ispitanika.
Dio istraživanja objavljen je u The Lancet Global Health. Autori su izjavili kako rezultati ne odražavaju situaciju u cijeloj Aziji i Pacifičkoj regiji, no ispitanici pružaju dobar demografski uvid u proučavane države.
Postavljana su im pitanja poput: Jeste li ikad imali spolni odnos s vašom partnericom iako ste znali da ona to ne želi, no smatrali se da bi trebala pristati jer je ona vaša žena/partnerica? Jeste li ikada imali spolni odnos sa ženom ili djevojkom koja je bila previše pijana ili drogirana da bi bila u stanju pristati ili odbiti? Svoje su odgovore snimali na ručna računala kada bi ispitivači napustili prostoriju.

Seksualno pravo

Gotovo tri četvrtine ispitanika koji su priznali silovanje, rekli su kako su to učinilo radi ’seksualnog (ili spolnog) prava’. Autorica izvješća dr. Emma Fulu kaže: „Oni su smatrali da imaju pravo na seksualni odnos sa ženom bez obzira na njezin pristanak. Drugi najčešći motiv bilo je silovanje kao“ oblik zabave ili radi dosade.“ Nakon toga slijedilo je silovanje kao oblik kažnjavanja ili zato što je muškarac bio ljut. „Možda je iznenađujuće, ali najrjeđa motivacija bila je alkohol“ kaže Fulu.
Muškarci koji su u djetinjstvu pretrpjeli nasilje, pogotovo ako je u pitanju bilo seksualno zlostavljanje češće su i sami počinili silovanje. „Ovakvi podaci opravdano izazivaju globalni bijes, osobito naglašen radi nedavnog zastrašujućeg slučaja brutalnog grupnog silovanja studentice u New Delhiju,“ kaže dr. Michele Decker s Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoreu te nastavlja „Više od polovice počinitelja ne partnerskih silovanja, prvi put su to učinili u adolescentskoj dobi, što potvrđuje kako su upravo mladi ljudi ključna ciljana populacija za prevenciju silovanja. Sada je izazov dokaze pretvoriti u djela i stvoriti sigurniju budućnost za sljedeću generaciju žena i djevojaka.“
Profesorica Rachel Jewkes, koja je vodila istraživanje u Papui Novoj Gvineji, kaže kako je stanovništvo na području koje su istraživali imalo osobito turbulentnu povijest, s izuzetno destruktivnim građanskim sukobom koji se protezao od kasnih 1980ih do poslije 2005. godine. „To je područje na kojem konflikt nije bio u potpunosti riješen“, kaže Jewkes te dalje nastavlja „Kada smo proučili i mentalno zdravlje, primijetili smo posebno visoku učestalost poremećaja posttraumatskog stresa uključujući nekontroliranu agresiju, narušenost normalnih društvenih odnosa i odnosa u obitelji.“


Prevela i prilagodila Martina Kalčić

Izvor: BBC news magazine: Almoust a quarter of man admit to rape in parts of Azia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *