Zašto okrivljavanje žrtava treba prestati (2. dio)

U nastavku članka prenosimo mišljenje Brooke Axtell:

Rođene „griješne“: Kad muškarci misle da su žene zaslužile biti zlostavljane

Brooke Axtell

 

Brooke

 

Imala sam prvo iskustvo s okrivljavanjem žrtava (victim blaming) kada sam bila silovana sa 7 godina. Počinitelj me vrijeđao i krivio za njegova djela a uz to mi je govorio da moram biti kažnjena za svoje grijehe. U to vrijeme počinitelj mi je bio „dadilja“ i student u  kršćanskom sjemeništu u Dallasu. Često je koristio teologiju istočnog grijeha kao opravdanje za svoje postupke. Pošto sam se rodila „griješna,“ to ga je navelo na zaključak da sam zaslužila biti zlostavljana. To je također bio njegov glavni argument kada me prisilio na seks trgovinu.

Opsežno sam pričala i s drugim ženama koje su bile žrtve seksualne trgovine u SADu, a neke od njih su mi ispričale da su muškarci s kojima su se susrele koristili slične religijske argumente.

Patrijarhalnost religije imala je značajnu ulogu u okrivljavanju žrtava za seksualno nasilje. To je također povezano s iskrivljenim pogledima na rod i seksualnost. Kada sam radila u centru za žrtve silovanja u Idahou, jedna naša štićenica bila je djevojka od 17 godina  koju je silovao poznanik na spoju. Nakon što je bila shrvana silovanjem, povjerila se svojem svećeniku i ispričala mu svoje iskustvo. Umjesto da joj je svećenik pokušao pomoći da se oporavi, javno ju je osramotio pred njezinom župom zato što je izgubila nevinost. Natjerao ju je da ustane i pred svima prizna svoj seksualni prijestup.

Nagledala sam se mnogih slučajeva okrivljavanja žrtava kroz svoj rad kao aktivistica i medijska komentatorica. Opravdanja će se možda promijeniti, ali nikad neće biti prihvatljiva.

Moramo se boriti protiv tog dehumanizirajućeg i zatrovanog diskurza u našim zajednicama i masovnim medijima. Žrtve zaslužuju poštovanje kada prolaze kroz proces rehabilitacije, a ne daljne viktimiziranje.

Ne možemo pobijediti nepravdu ukoliko nastavimo okrivljavati one koji su potlačeni  za njihovu potlačenost.

Prevela i prilagodila: Ines Virag

Izvor: Eight reasons why victim blaming has to stop: writers, activist and survivors speak out.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *