Zašto okrivljavanje žrtava treba prestati (3. dio)

U nastavku članka prenosimo mišljenje Laure Bates:

 

Mnoga lica okrivljavanja žrtava

Laura Bates

 

 

 lauraIskustva koja zaprimamo na Everyday Sexism Project stranici pokazala su nam koliko je okrivljavanje žrtava (victim blaming) dominantan diskurz. Jedna nam je studentica  napisala da prima mailove od svojeg fakulteta koji upozoravaju isključivo studentice, a ne i studente, da ne odlaze same kući po mraku. A kad se o tome upitaju studenti, oni ne vide u čemu je problem i uglavnom kažu, nosila je suknju, sama je to tražila.

Druga mlada žena je napisala: Imam prijateljicu koja je bila silovana i nije rekla nikome jer se pijana onesvijestila  kad se to dogodilo, pa je osjećala da je njezina krivnja. Druga poruka koju smo dobili je glasila: Bila sam silovana na tulumu nakon što su me drogirali… Kada sam skupila dovoljno hrabrosti da kažem što se dogodilo svi su krivili mene. Morala sam prolaziti kroz razne testove, uključujući test za HIV i nitko me nije podržao. Prijatelji i obitelj su me napustili govoreći da je moja krivnja jer sam se ponašala kao kurva.

Takve priče se samo nižu: Stranci osuđuju i okrivljavaju, obitelji odbijaju vjerovati žrtvama, žrtve krive same sebe. Internalizirano upiranje prstom je možda najgora posljedica svega. Ukljućujući sve ostalo što moraju podnijeti, žrtve su prisiljene nositi teret osjećaja samokrivnje. Često prijavljuju da ih to sprječava kako bi progovorile i rekle nekome što se dogodilo. Rašireni stereotipi i predrasude o silovanju i silovateljima također igraju jako bitnu ulogu u svemu tome.

Jedna djevojka je opisala silovanje koje joj se dogodilo s 14 godina. Trebale su mi godine da taj čin adresiram kao silovanje rekla je. U mojoj glavi, to je bila moja krivnja. Pa svi znaju da silovatelji nisu slatki dečki nego su sumnjivi frajeri koji se skrivaju u grmlju, zar ne?

Druga žena je napisala da je nakon silovanja morala prolaziti kroz pretrage, na što joj je medicinska sestra rekla neka bude opreznija drugi put.

Primili smo stotine iskaza na stranici, no ni jedan ne govori o pravdi, osudi ili kritici koje je doživo počinitelj nakon što je žrtva ispričala priču o zlostavljanju.

Prevela i prilagodila: Ines Virag

Izvor: Eight reasons why victim blaming has to stop: writers, activist and survivors speak out.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *