Zašto okrivljavanje žrtava treba prestati (6. dio)

U nastavku članka prenosimo mišljenje Josha Shahryrar:

Poštujte ženino tijelo – i njezino pravo na njega

Josh Shahryrar

josh

 

 

 

 

 

 

Godinama se borim s činjenicom da ljudi okrivljavaju žrtve silovanja za sam čin. Gdje god sam se osvrnuo, shvatio sam da oni koji okrivljuju žrtve (victim blamers) postavljaju proizvoljnu vrijednost na žensku čednost. Čednost, skoro da zvuči kao pozitivna riječ. No, nije. Znači da se za žene primjenjuju drugačiji i viši standardi čednosti nego za muškarce. Koliko viši standardi, ovisi od kulture do kulture, a u SAD-u za one koji okrivljuju žrtve ti standardi znače da je žena čedna ako ne prakticira spolne odnose izvan veze, tj. braka i ako ne prakticira seks za jednu noć.

To znači da  je čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su zasnovane na principu slobode, žena konstantno podsjećana kroz stigmu drolje (slut shaming) da mora zadržati čednost i ograničiti svoju seksualnu slobodu, te ulaziti u spolne odnose samo s dečkom ili mužem.

Naravno da može i gore.

„Ženska čednost“ je toliko idealizirana, da mnogi koji okrivljavaju žrtve smatraju da je to najbitnija vrijednost žene, ponekad i jedina vrijednost. Dakle, očuvanje te vrijednosti je možda najvažnija odgovornost koja je zatekla ženu. Ako ne uspije u očuvanju te vrijednosti,  svi će je kriviti, čak i ako joj netko prisloni pištolj na čelo tokom seksualnog napada.

Nadam se da znate da mi je bolno ovo pisati, no vjerujem da je to istina. Ako Amerikanci žele eliminirati okrivljavanje žrtava u SADu, moraju promijeniti stav te ukloniti tu degradirajuću vrijednost iz sistema prestajući tretirati žensko tijelo drugačije nego tijelo muškarca.

Ne samo da opsesija čednošću rezultira groznim ishodima poput okrivljavanja žrtava: „ Najbolje da se zaključaš doma ili nek te netko siluje! nego rezultira groznijim stvarima poput stigmom drolje (slut shaming). No na kraju svega, čednost je samo ubojica osobne slobode.

 

Prevela i prilagodila: Ines Virag

Izvor: Eight reasons why victim blaming has to stop: writers, activist and survivors speak out.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *