Zašto okrivljavanje žrtava treba prestati (7. dio)

U nastavku članka prenosimo mišljenje Care Hofmann:

 

Ušutkivanje svjedoka

Cara Hofmann

cara

 

 

 

 

 

 

Važno je sjetiti se da fenomen okrivljavanja žrtava nije samo karakterističan za slučajeve silovanja.  Okrivljavanje žrtava (victim blaming) je metoda pomoću koje si moćni pojedinci grade alibi  za svoje kriminalne aktivnosti, metoda zbog koje se ljudi okreću protiv svoje dobrobiti i protiv samih sebe.

Okrivljavanje žrtava javlja se kada govorimo o klasi. Bez obzira na rod, rasu, dob ili seksualnu orijentaciju, ako si siromašan društvo te gleda kao da si sam kriv za to. Nije te sistem natjerao da budeš siromašan, prema stavovima dominantne kulture tvoja glad i beskućništvo tvoj su vlastiti, a ne društveni problem.

Smatra se da je silovanje jedini zločin gdje žrtva sama može spriječiti napad na sebe. No to je krivo. Neki institucionalizirani zločini poput izrabljivanja, zakidanja za zdravstveno osiguranje, neosiguravanja hrane i smještaja također su zločini koji prolaze nekažnjeno zbog modela okrivljavanja žrtava. Smatra se da se sam moraš pobrinuti za sebe: na tebi je da ne gladuješ, da paziš na zadnju lipu, upravljaš rezanjima svoje plaće – kako bi si vlasnici korporacija mogli povećati svoj luksuz.

Svrha okrivljavanja žrtava nije odvratiti pozornost od počinitelja, nego odvratiti pozornost od onih koji su mogli pomoći žrtvama, a nisu. Cilj je da vjeruju da je ono  što se dogodilo neizbježno. Smatra se da su žene uvijek bile žrtve silovanja i uvijek će biti osim ako ne učine nešto same da to spriječe. Siromašni će uvijek biti siromašni osim ako nešto sami ne učine da se izvuku.

Okrivljavanje žrtava stvara neodgovorne kukavice.

Ono proizvodi svijet gdje ne postoje počinitelji, gdje oni kojima se naudilo žive u sramu a oni koji su tome svjedočili šute. Takav svijet je esencijalni dio kulta asocijalnog maskuliniteta.

Vrijeme je da se dobro pogleda taj kult koji se stvorio. Vrijeme je da ga svrgnemo.

Prevela i prilagodila: Ines Virag

Izvor: Eight reasons why victim blaming has to stop: writers, activist and survivors speak out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *