Zašto okrivljavanje žrtava treba prestati (8. dio)

Zadnje u nizu mišljenja koje prenosimo je od Karestan Koenen:

Što ako?

Karestan Koenen

Karestan Koenen

 

Prošlo je više od 20 godina otkad sam bila silovana tokom svojeg rada za Peace Corps volonterski program u Nigeru u zapadnoj Africi. Moje sjećanje na silovanje je izblijedilo. Sjećanje na reakciju koju sam dobila od Peace Corps djelatnika kada sam prijavila silovanje i tražila pravdu, nije.

Stvarno mi je dosta vas cura, idete tamo, pijete, plešete i flertate. A onda kad vam se frajer počne upucavati, govorite da ste silovane.

To je tvoja riječ protiv njegove. On kaže da si htjela seks, a mi mu vjerujemo.

Mlada i naivna, mislila sam da sam učinila ispravnu stvar prijavivši slučaj, te da će me podržati. Umjesto toga okrivili su me i efektivno ušutkali. Prošlo je 20 godina prije nego što sam javno progovorila o svojem slučaju silovanja, iako sam zapravo radila na području  traume i postraumatskih poremećaja. Prekinula sam šutnju kako bih pomogla uvesti reforme i promijeniti politiku Peace Corpsa o seksualnom zlostavljanju. Tokom svojeg rada  brzo sam shvatila da je okrivljavanje žrtava sastavni dio cijelog političkog spektra.

Predstavnik republikanske stranke Todd Akins  pričao je o legitimnosti silovanja. Slične su se izjave mogle čuti i od političke ljevice. Nakon što sam članu Liberalne demokratske stranke rekla da je u Peace Corpsu bilo 1000 slučajeva seksualnog zlostavljanja u 10 godina, on mi je odgovorio: koliko od tih slučajeva su bili slučajevi stvarnih silovanja?

Na moje iznenađenje jedan od naših jačih saveznika bio je desno orijentiran Ted Poe, koji je javno izjavio:  Kao bivši sudac, dopustite mi da kažem ovo: seksualno zlostavljanje nikad, ali baš nikad, nije krivnja žrtve.

Što kad bi sve javne osobe tako govorile? Što bi bilo kad bi odali počast svim žrtvama silovanja u Americi kojih je više od 12 milijuna? I što bi se dogodilo kad bi tih 12 milijuna progovorilo i reklo silovali su me? Tada bismo zapravo mogli stati na kraj okrivljavanju žrtava.

Prevela i prilagodila: Ines Virag

Izvor: Eight reasons why victim blaming has to stop: writers, activist and survivors speak out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *