ZAŠTO ULIČNO UZNEMIRAVANJE NIJE KOMPLIMENT?

Ulično uznemiravanje, kao što sam naziv kaže, u prvom redu je uznemiravanje – čin koji se doživljava neželjeno, zbog kojeg se žena osjeća nelagodno, a često i poniženo – ne kompliment. CatcallsDok pokušavam odgovoriti na pitanje iz naslova, prva misao koja mi se javlja je da je kompliment izjava zbog koje će se žena osjećati dobro i poštivano. Čak se i kompliment definira, između ostalog, kao izraz poštovanja riječima i pokretima. S druge strane, ulično uznemiravanje čin je nasilja kod kojeg ne postoji namjera iskazivanja poštovanja, naprotiv, to je iskazivanje snage, moći muškarca nad ženom, kojim on pokazuje da ima pravo na procjenjivanje njezinog tijela, dajući joj to do znanja. Nije važno kako se pritom osjeća ta žena, želi li ona njegovo potvrđivanje, pogotovo izrečeno tako jednostrano, bez ikakve namjere ostvarivanja dijaloga. Osoba se svodi na objekt u izlogu koji se glasno komentira.

 

Iako je meni to prilično jasan problem, svjesna sam da o tome treba govoriti, jer su žene često poticane da ulična dobacivanja, tzv. catcalling shvate kao kompliment. Stvar je u tome da žena nema priliku taj „kompliment“ prihvatiti ili odbiti. Nju se ne pita želi li ona pozornost koja joj se pruža što dovodi do toga da se ona osjeća, najblaže rečeno, nelagodno. To je jednostran čin u kojem nema pristanka, a taj se pristanak niti ne traži. No, iako se pristanak ne traži, muškarac je uvjeren da njegov komentar koji ženu svodi na seksualni objekt treba biti prihvaćen, ne samo to, ona treba biti zahvalna, jer je on uspio odvojiti dio svog dragocjenog vremena da ju pogleda, ocijeni da mu je seksualno privlačna pa je još k tome i nagradi komentarom kojim joj to daje do znanja.4c7af-slipperyslopeofstreetharassment Zašto bi se ona osjećala loše radi toga? Pa eto, sad kad zna da je uspjela ispuniti svoju ulogu „žene“ jer je udovoljila muškom pogledu, zar ne bi trebala biti sretna? Možda neke žene i jesu, iako istraživanja pokazuju da većina nije. Pa čak i da većina žena jest sretna i dobacivanja prihvaća kao kompliment, ja osobno se ne osjećam polaskano, to mi ne podiže ego i zbog toga ne želim da to prolazi kao kompliment i kao nešto normalno. Kao što to kaže Laura Bates, ulično maltretiranje je “davanje komplimenata” koliko je i silovanje seks.

 

Ženi se treba pružiti prilika da kompliment i/ili udvaranje muškarca prihvati ili odbije, da joj se tako iskaže poštovanje, a ne da joj ga se servira bez ikakvog uzimanja u obzir njenog doživljavanja istog. Pogotovo stoga što se ženama na ulici dobacuju komentari koji se odnose na njihov izgled, svodeći ih time na objekt seksualne požude. Nisam još čula da se ženama na ulici dobacuje kako su pametne. Postoji mnogo načina da se ženi udijeli kompliment, ali ulično uznemiravanje nije jedan od njih. Zbog toga je bitno u fokus staviti prevenciju uličnog uznemiravanja, a time i ostalih oblika seksualnog nasilja, pa možemo početi od prepoznavanja razlike između komplimenata i uličnog uznemiravanja.

tumblr_mld35h9H1b1s22ldko1_r1_400

Iako je cijeli tekst fokusiran na žene kao žrtve uličnog uznemiravanja, prije svega radi toga što je ono uglavnom usmjereno na njih, moram napomenuti da se sve to odnosi i na pripadnike LGBT zajednice, koji su također česta meta uličnih dobacivanja, ali i heteroseksualne bijele muškarce. Iako su oni puno rjeđe meta dobacivanja od strane žena, svjedočila sam i tim situacijama. Ne želim biti isključiva i zato moram reći da osuđujem svako objektiviziranje i uznemiravanje osoba, kako god se oni doživljavali u pogledu spola, roda i seksualne orijentacije.


Marina Ivoš

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *